Zavorni sistem mora delovati brezhibno

Zavorni sistem

Vsak avtomobil velja redno vzdrževati, skrbeti za servise in si prizadevati, da vse deluje kot švicarska ura. Še posebej veliko pozornost se pri tem seveda posveča varnosti, pri čemer morajo vsi glavni avtomobilski sistemi delovati brezhibno.

Če ni tako, nas na srečo na težavo opozori katera od kontrolnih lučk, sicer pa se tudi pri tehničnem pregledu vozila soočimo z dejstvom, da je treba pred registracijo poskrbeti za popravila in odprave napak.

Zavorni sistem – servisiranje

Zavorni sistem sestavljajo abs senzorji, glavni zavorni cilindri, zavorne čeljusti, zavorne cevi, zavorni diski oziroma koluti, zavorne obloge oziroma ploščice in zavorni bobni. Pri avtomobilu, ki še ni dosegel izjemne starosti in pri katerem je potrebno zgolj skrbeti za redno vzdrževanje in servisiranje, se seveda največkrat soočimo s potrebo po menjavi zavornih ploščic oziroma oblog.

Zavorni diski
Bogata ponudba zavornih diskov vam je na voljo v spletni trgovini Silux.

Te so bistvene za popolno delovanje zavornega sistema, zato velja njihovo obrabljenost večkrat preveriti in na rednem servisu tudi zamenjati. Menjava zavornih ploščic oziroma oblog pa je nemalokrat potrebna tudi izredno oziroma takrat, ko tega glede na »predpisane« redne servise morda niti ne bi pričakovali. Da se zavorne ploščice obrabljajo hitreje ali počasneje, je namreč razlog tudi v tem, kakšen je naš način vožnje in kje se vozimo. Če vaša pot v službo in nazaj poteka zgolj po ravnem, vam bodo zavorne ploščice držale veliko dlje, kot če se vozite v hribe in nazaj, pri tem pa raje pritiskate z nogo na stopalko zavor, kot pa da bi prestavili v nižjo prestavo in tako zavirali tudi z motorjem.

Ploščice torej velja menjati redno, strošek pa je seveda odvisen od tega, kakšen avtomobil vozite in kje kupujete zanj rezervne dele. Če bi radi prišli do ploščic in vsega ostalega za zavorni sistem precej bolj ugodno kot drugod, preverite spletno prodajalno silux.si.

Pri njih so vam na voljo najrazličnejši rezervni deli za vse vrste vozil, ki jih proizvajajo kakovostni in cenovno ugodni proizvajalci.

Zavorni sistem je lahko vedno še boljši!

Če želite, da bo imel vaš avto odlične vozne karakteristike, med drugim tudi zavorni sistem, ki se ponaša z dobrim zaustavljanjem in z dobrim nadzorom nad smerjo vožnje, potrebujete seveda dober avtomobil, kjer za zaustavljanje ne skrbi zgolj osnovni zavorni sistem, temveč tudi cel kup elektronike. Tudi z zamenjavo obrabljenih delov zavornega sistema in bolj kakovostnimi deli lahko naredimo veliko, še vseeno pa seveda velja, da je zaviranje odvisno tudi od pnevmatik, še bolj pa od samega voznika in njegove spretnosti pri vožnji ter hitrosti. Ne pozabite, da popoln zavorni sistem ne obstaja, pa naj bo še tako tehnološko dovršen, če avto vozi voznik, ki mu ni mar za varnost sebe in drugih.

Preberite tudi ...

Veriga za motor

Celo verige za motor je potrebno vzdrževati

Motociklizem je pri nas precej priljubljen »šport« oziroma sprostitev. Sam imam namreč še vedno težavo, da bi ga imenoval za šport, saj poletne vožnje, ki so značilne za večino naših motoristov, dejansko ne moremo imeti za šport – vožnja na motorni pogon […]

Vornitzer brisalci

Zakaj so VORNITZER brisalci najboljša izbira?

Pravila varne vožnje zahtevajo, da združujemo dvoje: primerno vozniško obnašanja ter znanje in seveda dobro vzdrževan avto, pripravljen na vse razmere. Da bi bilo v kar največji meri tako, skrbijo predpisi in kazni, vendar pa ti ne morejo zaobjeti vsega potrebnega. Računa […]