Verige za avto so potrebne kljub zimskim gumam

Snežne verige za avto

Gotovo ni nikogar, ki se ne bi zavedal, da so pozimi vozne razmere nevarne, torej je potrebno na avtomobil namestiti kakovostne zimske pnevmatike. Žal pa te pogosto ne zadostujejo, saj zagotavljajo varno vožnjo zgolj v hladnem vremenu, ob mokrem cestišču in ob manjši količini snega, ob kateri je cestišče zgolj rahlo prekrito. Ob močnejšem sneženju tako hitro obtičimo, če nimamo nameščenih tudi verig za avto. Te so namreč še vedno edini pripomoček, ki nam pomaga voziti takrat, kadar se prebijamo čez več kot nekaj centimetrov snega.

»Ketne« so poceni!

Predstavljajte si, da v močnem sneženju in mrazu obstanete sredi poti. Ne prispete na cilj oziroma domov, ne morete v službo ali pravočasno na sestanek. Avto morate pustiti, kjer je, ter si zagotoviti drugačno obliko prevoza, prav tako pa tvegate nezgodo. Koliko je to vredno? Koliko vas stane izguba časa in predvsem koliko so vredni vaši živci? Gotovo več kot nekaj deset evrov, kolikor je potrebno odšteti za verige za avto.

Verige za avto
Snežne verige ne predstavljajo velikega stroška. Jih že imate?

Res je – te naše znane ketne za kolesa lahko kupite tudi za dvajset ali trideset evrov, kar zagotovo ni veliko, ter si s tem pridobite popolno varnost. Nikoli več ne boste razmišljali o tem, ali je ob slabi napovedi primerno oditi na pot ali ne, kaj se vam lahko pripeti, kakšne stroške boste imeli s tem. Če se razmere poslabšajo in se znajdete v avtomobilu sredi zasneženega sveta, lahko enostavno nadenete na svoje gume verige in previdno nadaljujete vožnjo.

Kako izbrati?

Tako kot pnevmatike, morajo biti tudi »ketne« prave za vaš avto. To pomeni, da se morajo prilegati po dimenzijah, sicer lahko tvegate poškodbo vozila. Kljub temu, da obstaja več vrst verig, so najbolj zanesljive, najbolj enostavne za uporabo in tudi najcenejše še vedno povsem klasične iz verižnih členov.

Sicer pa je najbolj pomembno, da znate verige uporabljati. Nameščanja verig se ne izplača lotiti prvič takrat, ko jih res nujno potrebujete, temveč je dobro že doma preveriti, kako se pravilno namestijo. V mrazu in snegu je veliko bolje, če delo opravite hitro, kot pa da se z zmrznjenimi prsti jezite in berete navodila, ki jih ne razumete ravno najbolje.

Preberite tudi ...

Okvare na vozilu

Kako zaznati okvare na vozilu?

Vsak voznik se sreča z možnostjo okvar na svojem vozilu, ki lahko vplivajo na varnost, udobje in zanesljivost vožnje. Zgodnje zaznavanje teh okvar je izjemnega pomena za preprečevanje večjih težav in zaščito tako voznika kot tudi potnikov. Kako torej učinkovito zaznati morebitne […]