Preveri svoje znanje CPP z online testi

Cestno prometni predpisi

Vozniški izpit je želja bolj ali manj vsakega izmed nas. Biti mobilen in neodvisen, ko beseda nanese na potovanja ali prevoz v službo in po opravkih. Prve želje po vozniškem izpitu mladi izkažejo takoj, ko imajo zakonsko podlago za njegovo opravljanje. S tem mislimo na vožnjo s spremljevalcem.

Ta je v naši državi določena za osebe, stare 16 let. Torej, seznanjanje s CPP – cestno prometni predpisi, prvo pomočjo in prvimi urami vožnje. Zaključen program usposabljanja vožnje s spremljevalcem pa dovoljuje zgolj vožnjo s spremljevalcem in obvezno zeleno L tablico. Vozniški izpit za avto pa lahko potem opravite pri 18-ih letih.

Kako se ustrezno pripraviti na preizkus znanja?

Vsekakor je v dobrodošlo pomoč, tako pri učenju kot tudi v predpripravi na test, da je moč na spletu preveriti, koliko potrebnega znanja smo osvojili in kaj je tisto, čemur je potrebno nameniti še nekaj več pozornosti. Veliko je različnih pravil in predpisov v cestnem prometu, ki jih enostavno mora poznati prav vsak voznik.

Priprava na CPP teste

Gre namreč za to, da so vsi udeleženci v prometu dolžni skrbeti tako za svojo varnost kot za varnost drugih. In le ob poznavanju cestno prometnih predpisov je to seveda mogoče.

Kaj o izpitnem delu pravi zakonodaja?

Slovenska zakonodaja po Zakonu o pravilih cestnega prometa veleva, da je v šoli vožnje prisotnost, tako na splošnem kot dodatnem delu teoretičnega usposabljanja, obvezna. Tudi zakonodaja o pravilih v cestnem prometu se, tako kot je to primer na vseh drugih področjih, vseskozi spreminja in posodablja. Ena zadnjih novosti je denimo ta, da se teste CPP rešuje le pred pristojno republiško izpitno komisijo.

Testi CPP na svetovnem spletu

Ker živimo v časih, ko je internet preplavil vse pore našega življenja in nam ponuja neskončno možnosti in različnih informacij, ni prav nič nenavadnega, da se lahko na opravljanje CPP izpita dodobra pripravimo tudi s pomočjo spleta. Na strani vozniski-izpit.com najdemo najrazličnejše informacije, vprašanja in odgovore. Še posebej dobrodošle so razlage posameznih vprašanj, predvsem tistih nekoliko težjih ali dvoumnih.

Z bazo kar 1.400 vprašanj, ki jih zajemajo testi CPP na brezplačnem online testiranju, se bo trenutno znanje iz cestno prometnih predpisov hitro obogatilo in nadgradilo. In ne le bodoči vozniki, nekatere odgovore na svoja vprašanja lahko na ta način poiščejo tudi »stari« vozniki, ki so v določenih situacijah morda v dilemi, ali bi želeli zgolj nekoliko osvežiti svoje znanje. Spomnimo, da se zakonodaja s časom spreminja, zato ni nujno, da kljub opravljenemu vozniškemu izpitu izpred desetletja ali dveh, vemo prav vse.

Morda niste vedeli …

Ali ste vedeli, da:

  • Ko enkrat zadovoljivo opravite s teoretičnim delom vozniškega izpita, vam ta velja tri leta. Toda pozor! Kandidat z opravljenim teoretičnim delom lahko največ štirikrat opravlja praktični del.
  • Teoretični del lahko opravljate na izpitnem centru po lastni izbiri. Ob priglasitvi na opravljanje na upravni enoti zgolj povejte, na katerem izpitnem centru ga želite opravljati.
  • Pred opravljanjem teoretičnega dela vozniškega izpita morate imeti opravljen tečaj iz prve pomoči in zdravniško spričevalo ter teoretično usposabljanje v šoli vožnje, tečaj CPP.
  • Po novem preverjanje teoretičnega znanja poteka preko računalnika in od kandidata zahteva vsaj 90 % pravilnih odgovorov.
  • Teoretični del vozniškega izpita ne sme biti daljši od 45 minut.

Preberite tudi ...

Veriga za motor

Celo verige za motor je potrebno vzdrževati

Motociklizem je pri nas precej priljubljen »šport« oziroma sprostitev. Sam imam namreč še vedno težavo, da bi ga imenoval za šport, saj poletne vožnje, ki so značilne za večino naših motoristov, dejansko ne moremo imeti za šport – vožnja na motorni pogon […]

Okvare na vozilu

Kako zaznati okvare na vozilu?

Vsak voznik se sreča z možnostjo okvar na svojem vozilu, ki lahko vplivajo na varnost, udobje in zanesljivost vožnje. Zgodnje zaznavanje teh okvar je izjemnega pomena za preprečevanje večjih težav in zaščito tako voznika kot tudi potnikov. Kako torej učinkovito zaznati morebitne […]