Ali obstaja pravna pomoč ob odvzemu vozniškega dovoljenja?

Odvzem vozniškega dovoljenja

Vožnja z avtomobilom zahteva precej odgovornosti in pozornosti voznika, ki mora biti z mislimi ves čas na cesti. Različne nepredvidljive situacije nas učijo, da je hitro pogosto prehitro, zgodi pa se tudi, da zaradi nezbranosti ali utrujenosti noga postane pretežka ali spregledamo katero od omejitev.

Prehitra vožnja je seveda nevarna, hkrati pa tudi zelo draga. In ne le, kar se denarnice tiče, kajti v primeru večje kršitve ali več zaporednih lahko sledi celo odvzem vozniškega dovoljenja zaradi previsoke hitrosti. Kaj storiti v tem primeru? Je sploh na voljo rešitev?

Poiščite pravno pomoč

Čeprav je ob morebitnem odvzemu vozniškega dovoljenja vse videti črno in brez rešitev, pa k sreči največkrat temu ni tako. A da bi rešili situacijo in pridobili nazaj odvzeto dovoljenje, bo treba poiskati pomoč pravnega strokovnjaka.

Zakaj? Zadeva je precej enostavna, saj zakon dovoljuje nekatere izjeme in tudi vračilo odvzetega vozniškega dovoljenja, toda le pod določenimi pogoji. Izpolnjene morajo biti zakonske določbe, pripravljeni ustrezni dokumenti, ti pa poslani na pravi naslov.

Preseženih 18 kazenskih točk

Do odvzema vozniškega dovoljenja pride, kadar voznik ali voznica z enim prekrškom ali več zaporednimi manjšimi preseže skupno dovoljeno število kazenskih točk. Kot zapisano, pa obstajajo pravni prijemi, s katerimi je pod določenimi pogoji dovoljenje mogoče pridobiti nazaj.

Radar - prehitra vožnja
Prehitra vožnja je lahko razlog za 18 kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja.

Odvisno od teže prekrška pa je mogoče tudi izbrisati nekaj kazenskih točk. Vsak od nas je nekje nekaj slišal in se mu zdi, da nekaj ve, a kadar se znajdemo v takšni situaciji, ugotovimo, da enostavno vemo premalo ali celo nič. Takrat nam še kako prav pride pravna pomoč, na katero se lahko popolnoma zanesemo.

Nizek strošek za povrnitev vozniškega dovoljenja

Morda kdo v prvi sekundi pomisli, da so pravne službe predrage in da tega stroška ne bi zmogel. Resnica je ravno nasprotna, saj se izkaže, da na koncu večina, če ne kar vsi, še kako radi sprejmejo ta dokaj minimalen strošek, ki bi bil v nasprotnem primeru precej višji. Kar pomislite samo, koliko bi vas stal nov izpit. In vse tiste ure na predavanjih ter drage ure vožnje.

Tudi ko kaznovan voznik prejme nazaj odvzeto vozniško dovoljenje še kako potrebuje določene nasvete, ki pripomorejo k temu, da ga obdrži. V tem primeru je seveda koristno vedeti, kako izbrisati nekaj kazenskih točk in česa se v bodoče na cesti še posebej paziti. Kar nekaj voznikov dejansko ne ve, kakšne so kazni za posamezne prekrške, koliko točk to pomeni, v nekaterih primerih pa se ne zavedajo niti tega, da določen manjši prekršek prav tako prinaša kazenske točke.

Preberite tudi ...

Snežne verige za avto

Verige za avto so potrebne kljub zimskim gumam

Gotovo ni nikogar, ki se ne bi zavedal, da so pozimi vozne razmere nevarne, torej je potrebno na avtomobil namestiti kakovostne zimske pnevmatike. Žal pa te pogosto ne zadostujejo, saj zagotavljajo varno vožnjo zgolj v hladnem vremenu, ob mokrem cestišču in ob […]

Avto na daljinsko vodenje

Kakšen avto na daljinsko vodenje izbrati?

Avtomobilček, ki ga upravljamo na daljavo, ni nujno zgolj igračka za dečke. Ti so nad njo gotovo navdušeni, a rada jih ima tudi marsikatera deklica, predvsem pa se nad njimi navdušujejo tudi odrasli moški, ki se na takšen način nekoliko poigrajo in […]