Zakaj otroka vpisati na športno dejavnost?

Otrok igra nogomet

Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije bi se morali otroci in mladostniki gibati vsaj eno uro na dan, vse dni v tednu. Pri gibanju otrok imajo daleč največji vpliv njihovi starši. Raziskave namreč kažejo na to, da so otroci, ki odraščajo skupaj s telesno aktivnimi starši, precej bolj aktivni, bolj fit, vitkejši.

Praviloma bi morala otrokova telesna dejavnost zajemati:

  • 50 % aerobnih aktivnosti – na primer tek, hoja, kolesarjenje,
  • 25 % vaj za gibljivost – na primer dvigovanje rok nad glavo, počepi, predklon,
  • 25 % vaj za krepitev mišic – na primer vaje z bremeni.

V nadaljevanju pa si poglejmo, zakaj se vse omenjene vaje lahko pri otrocih izvrstno obnesejo.

Dober vpliv na razvoj in rast otroka

Otroci, ki se redno in dovolj gibajo, imajo boljše razvite finomotorične sposobnosti. Te potrebujejo za pisanje, risanje in učenje. Z redno telesno aktivnostjo krepijo tako telesno kot psiho-fizično kondicijo. To potrebujejo za uspešno delo v šolskih klopeh in v domačem okolju.

Otroci v bazenu
Ko se otroci ukvarjajo s športom, krepijo tako telesno kot psiho-fizično kondicijo.

Gibalne dejavnosti pozitivno vplivajo tudi na razvoj kognitivnih sposobnosti. Otroci si bistveno lažje zapomnijo novo učno snov, imajo boljšo sposobnost koncentracije, lažje sledijo pouku, za šolsko delo porabijo manj časa. Bolje imajo razvito tudi muskulaturo in imajo bolj trdne kosti.

Na splošno pa gibanje pri otrocih krepi imunski sistem in preprečuje zgodnje začetke številnih kronično nalezljivih bolezni. V dobi adolescence gibanje odlično poskrbi tudi za bolj kakovosten spanec in varuje pred razvojem najrazličnejših odvisnosti.

Dober vpliv na psihično zdravje

Športna dejavnost pri otroku dobro vpliva na njegovo psihično zdravje. Vpliva na izboljšanje samospoštovanja in samopodobe, na koncentracijo, posledično tudi na učni uspeh.

Gibanje ugodno vpliva še na duševno zdravje, na zmanjševanje stresa, depresije in tesnobe. Omogoča vzpostavljanje družinskih ter prijateljskih vezi in druženje.

Primeren čas za vpis otroka v športno dejavnost

To je odvisno od posameznega otroka. Malčka lahko v določeno vrsto dejavnosti vpišemo že pred obiskom šole, a moramo paziti, da je aktivnost prilagojena glede na njegova leta. Pred vpisom katere koli vrste športa je torej ključno, da preverimo, kdo točno izvaja dejavnost, ali ima izkušnje s takšno starostjo otrok in podobno.

Za bolj resne treninge je čas, ko otrok že hodi v šolo. Kljub temu pa je tudi to odvisno od posameznega otroka, zlasti od njegovega osebnega dojemanja določenega športa. Ob tem je ključno še, da znamo v otroku prebuditi zanimanje za šport. To najuspešneje naredimo z lastnim zgledom, lahko pa tudi z navijanjem na manjših ali večjih tekmah.

Preberite tudi ...

Kaj kupiti otroku

Kaj kupiti 3 leta staremu otroku?

Z izbiro darila za triletnike je vedno križ. Preveliki so, da bi jim kupovali darila za dojenčke, in premajhni, da bi se lahko igrali z večino družabnih iger, saj še ne znajo računati, brati, njihov besedni zaklad pa je skromen. Kaj pa […]