Igra naseljenci otoka Catan prekaša vsako televizijo

Igra Naseljenci otoka Catan

Naša družina velja za eno tistih, ki je včasih nekoliko »staromodna«, vsaj če se primerjamo z družinami sinovih ter hčerinih sošolcev in sošolk. In staromodni smo načrtno, saj sva z možem prepričana, da zagotovo ni dobra prav vsaka stvar, ki jo prinašajo sodobne tehnologije in moderen življenjski stil. Tako pri nas na primer nimamo televizije. Z možem sva se tako odločila že v študentskih časih, in mislim, da sva se odločila prav.

Gledanje televizije
Marsikateri otrok preživi za televizijo preveč prostega časa.

Kadar poslušam negodovanje sodelavk, da je pri njih doma televizija ves čas vključena, pa če jo kdo gleda ali ne, da se zvečer ne pogovarjajo, temveč gledajo v ekran, in da otroci cele sobotne in nedeljske dopoldneve preživijo ob gledanju risank, si tako mislim zgolj eno: zakaj pa imate televizijo? Morda se zdi to komu pretirano, a potreben je zgolj mesec ali dva, pa se temu popolnoma privadiš. Televizije niti pogrešaš ne več. Kadar se celi družini ali paru zahoče film, greš v kino ali pogledaš film na spletu, pa je. In tudi novice ni nujno, da so ves čas vključene – kadar jih želiš, jih prebereš na spletu.

Pred kratkim me je sodelavka, začudena nad tem, da nimamo televizije, vprašala: »Kaj pa potem sploh počnete, kadar imate čas?« Vzamemo si čas eden za drugega, sem ji rekla. Pogovarjamo se, skupaj kaj ustvarjamo, se gibamo, ob slabem vremenu pa pogosto igramo družabne igre. Tako smo vedno skupaj ob nečem zabavnem. Izzvala sem jo, naj poskusi, in ji naslednji dan v službo prinesla našo  igro naseljenci otoka Catan. Ko sem ji razložila, kako se igro igra, se ji je zdela zanimiva, vendar ni bila tako navdušena kot mi, ki jo igramo že precej dolgo ter se je nikoli ne naveličamo. Naslednji ponedeljek pa mi je povedala, da so igro preizkusili tudi pri njih doma. In kako jim je bila všeč?

Povedala je, da so bili naseljenci otoka Catan na sporedu tako v petek kot v soboto zvečer. Da je mož najprej ni želel igrati, nato pa so ga z otroci vendarle prepričali – in igra je tudi njega tako navdušila, da so igrali kar do enajstih zvečer.

Naseljenci otoka Catan
Naseljenci otoka Catan – odlična družabna igra za staro in mlado.

In kaj je bilo pri tem najlepše? Povedala je, da so se tako nasmejali in toliko pogovarjali, kot že dolgo ne. Da so bili po dolgem času vsi skupaj zbrani za mizo in počeli nekaj, kar je bilo vsem všeč. Torej niso gledali televizije? Ne, niti v petek niti v soboto zvečer. In potrdila je, da je niso niti malo pogrešali.

Igro mi je vrnila, seveda pa je še istega dne začela brskati po spletu, da bi jo našla po kar najbolj ugodni ceni – izgleda, do so naseljenci otoka Catan zmagali nad televizijo, ki bo poslej tudi pri njih večkrat izključena.

Preberite tudi ...