Igrače za dojenčke – nobenega pliša, prosim!

Igrače za dojenčke

Vsak otrok potrebuje svojo posebno igračko, namenjeno ljubkovanju, ki si jo običajno izbere že v prvih mesecih življenja, spremlja pa ga vse do vstopa v šolo ali še dlje. To je mehka igračka, ki jo lahko stisne k sebi, torej običajno iz pliša.

Pa so mehke igrače edine možne igrače za dojenčke? Vsekakor ne. Povedano po pravici: teh se skozi leta nabere toliko, da jih ni več kam postaviti, in starši ob vsaki novi plišasti igrači, ki jo dobi otrok v dar, zgolj še naveličano zavzdihnejo.

Kakšne igrače za dojenčke torej pokloniti?

Če nimate majhnih otrok in vam sodoben trg z igračami ni znan, je najbolje, da pokukate v trgovino vlakec.si, kjer vas čaka bogata izbira igrač za dojenčke, med njimi pa boste našli tudi veliko takšnih, ki so poučne in inovativne.

1. Mehke igrače za dojenčke so namenjene najmlajšim, tudi otrokom, starim manj kot pol leta. In pri tem ni nujno, da gre za plišaste živalce. Na voljo so vam tekstilne knjige, mehke kocke iz kombiniranih materialov, igralne podloge, tako imenovane telovadnice, kjer viseče igračke služijo razvijanju najrazličnejših sposobnosti.

Leseno igralo za dojenčka
Položite malčka pod viseče živalce ali hiše ter opazujte, kako zanimivo se mu bo zdelo novo leseno igralo.

Plišasta žival je običajno zgolj plišasta žival, a če izberete mehko igračo, ki poje, ki jo je treba preoblačiti, na kateri se zapenja zadrge, ki šumi in piska, je na eni strani gladka, na drugi hrapava in podobno, ima takšna igrača tudi dodano didaktično vrednost.

2. Igračke iz lesa se ponovno vse bolj uveljavljajo, saj imajo starši radi naravne materiale. Otroci po šestem mesecu lahko že skušajo sestaviti preproste sestavljanke, kjer je treba vstaviti lik v odprtino ali narediti podobo iz dveh ali treh kosov. Prav tako radi zlagajo kocke in jih podirajo. Lesene igračke so lahko tudi v obliki lesenih avtomobilov in vlakcev, prav tako pa spadajo med igrače za dojenčke tiste, po katerih se udarja s kladivom ali posodice eno na drugo postavlja v stolp.

Lesen tolkač
V spletni trgovini www.vlakec.si so vam leseni tolkači na voljo v različnih izvedbah.

4. Med izjemno praktične igrače za dojenčke spadajo tiste, ki so namenjene igri na poti. Vožnja v vozičku ali pot z avtomobilom je lahko veliko bolj pestra, če se otrok kratkočasi. Tovrstne igrače se običajno pritrdijo na držalo, odlikujejo pa jih premični kosi, ki so barviti in pogosto tudi zvočni.

5. Potrebuje otrok tudi igračke za na posteljo? Poleg tiste mehke ninice, ki jo stiska k sebi, ima že novorojenček lahko nad posteljico tudi vrtiljak, ki mu pomaga zaspati ali pa ga zabava, kadar buden leži v posteljici. Vrtiljak se vrti, zvečer sveti z lučko, zaigra prijetno pesmico, ki dojenčka povsem pomiri.

Preberite tudi ...

Otrok igra nogomet

Zakaj otroka vpisati na športno dejavnost?

Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije bi se morali otroci in mladostniki gibati vsaj eno uro na dan, vse dni v tednu. Pri gibanju otrok imajo daleč največji vpliv njihovi starši. Raziskave namreč kažejo na to, da so otroci, ki odraščajo skupaj s […]

Kaj kupiti otroku

Kaj kupiti 3 leta staremu otroku?

Z izbiro darila za triletnike je vedno križ. Preveliki so, da bi jim kupovali darila za dojenčke, in premajhni, da bi se lahko igrali z večino družabnih iger, saj še ne znajo računati, brati, njihov besedni zaklad pa je skromen. Kaj pa […]