Tudi vi ne bi zapustili postelje?

Ležanje v postelji

Marsikdo se pohvali, da mu na dan zadošča nekaj uric spanja, drugi pa imajo z jutranjim vstajanjem veliko težav, saj se jim zdi, da je manj kot osem ur v postelji odločno premalo. Ste tudi vi med tistimi, ki zjutraj kar ne bi zapustili svoje postelje? Za to ni nujno krivo zgolj pomanjkanje spanca.

Zakaj se težko poslovimo od postelje?

Kljub temu, da smo med spanjem fizično precej neaktivni, se v tem času veliko dogaja. Vsi organski sistemi so aktivni, pa čeprav zavest počiva. Spanec je pomemben za dobro počutje, saj se med njim sprostijo mišice ter se razbremeni okostje. Prav tako ima manj dela živčevje, veliko bolj aktivne pa so žleze, ki izločajo hormone. Če spimo premalo, se zaradi hormonskega neravnovesja pričnemo rediti, hitro smo razdražljivi, upočasni se nam prebava, otroci zaradi preveč kratkotrajnega izločanja rastnega hormona slabše rastejo … Če se zjutraj težko dvignemo iz postelje (), ker smo se odpravili spat prepozno, to torej vpliva na celotno telo in tudi psiho.

Drugi razlog, da se zjutraj težko dvignemo iz postelje, je lahko psihološki. Naše postelje nam predstavljajo varno in toplo zavetje, kjer smo sproščeni in brezskrbni. Ko se zjutraj predramimo, pa moramo v nov dan, poln skrbi. Nič čudnega, da bi raje ostali na mehkem in toplem!

Kaj pa povsem fizični dejavnik? Seveda, tudi ta je lahko kriv, da težje vstanemo, a v negativnem smislu. Če nimamo dobre postelje oziroma dobrega ležišča, zjutraj nismo spočiti, lahko imamo bolečine v križu ali celo glavobol. In na takšen način gotovo ni prijetno začeti dela.

Udobje postelje

Si tudi vi radi ogledujete fotografije spalnic na spletu in v promocijskih tiskovinah, ter se navdušujete nad tem, kako čudovite so tam postelje? Si želite, da bi tudi vi lahko spali v postelji, ki je tako čudovita? Morda vpliv razkošne postelje ni zgolj površinski, tako kot bi si mislili. Dejstvo je, da smo ljudje vizualna bitja, videz stvari pa močno vpliva na naše dojemanje sveta ter na počutje. Skromne postelje, ki so za spanje načeloma povsem v redu, nam zato ne omogočajo toliko sprostitve kot tiste, bolj razkošne – ravno zaradi psihičnega vpliva.

Postelja
Spalnico si uredite tako, da se boste v njej počutili kar najbolje.

Torej je vsekakor res, da velja urejanju spalnice nameniti več pozornosti, predvsem pa poskrbeti za udoben in lep videz postelje. Svojo posteljo opremite z novimi prevlekami, pogrnite čudovito ogrinjalo, obložite jo z razkošnimi blazinami. To bo imelo na vas odličen vpliv. Spali boste bolje, bolj mirno in sproščeno.

Preberite tudi ...

Nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijska gradnja se je razvila hkrati z novimi gradbenimi materiali, ki so dokazali, da lahko poskrbijo za izjemno toplotno izolativnost, ter skupaj z vse večjo zavestjo o tem, da lahko z znižano porabo energije vplivamo tako na družinski proračun kot tudi na […]

Cena lesene hiše

Kje se gibljejo cene lesenih hiš?

V zadnjem času je gradnja iz lesa močno pridobila na popularnosti, a ne gre zgolj za umetno ustvarjen pridih nečesa, kar je ta hip pač moderno. Lesena gradnja je odlična izbira zaradi različnih razlogov, ki človeku omogočajo bolj zdravo in kvalitetno bivanje. […]