Zakaj je barvanje kovine pomembno?

Barvanje kovine

Morda v prvi vrsti na kovino doma niti ne pomislimo, v resnici pa je naš dom poln kovinskih izdelkov. Od pohištva, notranjih in zunanjih ograj ter drugih konstrukcij, ki vse po vrsti vendarle potrebujejo nekaj vzdrževanja. Če je nekaj kovinsko, še ne pomeni, da je večno.

Prav v tem razmišljanju tiči težava, saj nekako predvidevamo, da so kovinski izdelki iz trgovine zaščiteni za vedno. V resnici pa, prav tako kot les in druge površine, potrebujejo nekaj vzdrževanja in naše pozornosti. Le tako bodo obstale dlje in morda služile tudi našim zanamcem.

Kako vzdrževati kovinske površine?

Najprej gre za tisto prvo skrb, da jih opazujemo in opazimo morebitne spremembe ali poškodbe. Kovina se zelo slabo razume z vlago in ko ta enkrat pride do nje, se pojavi rja, ki jo razžira. Kovinske površine je potrebno čistiti in po potrebi odpraviti nastale poškodbe.

Barve za les in kovino TEKNOS Futura
Barve za les in kovino TEKNOS Futura (Barvajmo.si)

Prav tako jih načenja zob časa, pa čeprav so morda videti brezčasne. Poleg tega pa lahko že prava barva za kovino ne le zaščiti, ampak tudi popolnoma spremeni njen videz in ton našega doma. A kovin ne barvamo kar tako vsepovprek. Pred barvanjem jih je treba pravilno in temeljito pripraviti.

Priprava kovinskih površin na barvanje

Kovinske površine morajo biti pred barvanjem predvsem suhe. Še posebej ta napotek velja za zunanje površine, zato jih ne barvamo zjutraj, ko je na kovini morda še rosa. Vse nečistoče očistimo in po potrebi zbrusimo rjo ter stare nanose barv in lakov.

Temelj za kovino TEKNOS Ferrex
Temelj za kovino TEKNOS Ferrex (Barvajmo.si)

Takšno površino operemo, da odstranimo vse prašne delce in nečistoče, nato nanesemo temeljno barvo in na koncu še barvo, ki smo jo izbrali. Če bo ta iz serije barv za kovino TEKNOS, še toliko bolje. V primeru, da se odstranjevanja starih slojev lotimo s topili, je potrebno biti pri pranju in sušenju še toliko bolj skrben, saj ostanki topil novi barvi preprečujejo, da bi se posušila.

Izognite se napakam

Tudi pri barvanju kovin seveda prihaja do nekaterih precej klasičnih napak, ki se jim je potrebno izogniti. Ena pogostejših napak je vsekakor slabo očiščena površina z ostanki rje in topil. Barvanje v dežju je prav tako zelo slaba ideja. Velikokrat se tudi pripeti, da barvo preveč razredčimo, zaradi česar je pokrivnost precej slabša.

Kovine barvamo pri srednji temperaturi, saj prenizke ali previsoke slabo vplivajo na kvaliteto dela. Neupoštevanje navodil proizvajalca je ena tistih napak, ki se zgodijo zaradi hitenja in mnenja, da znamo vse. Tako, zdaj pa veselo na delo!

Preberite tudi ...

Viseče mreže La Siesta

5 prednosti viseče mreže La Siesta

Bliža se poletni čas, ko bomo zagotovo imeli več prostega časa in tudi dnevi bodo daljši. Nekateri med vami ga boste preživljali kar doma, spet drugi boste odšli na morje, v hribe in še kam. Ne glede na to, kje boste počitnikovali, […]

Nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijska gradnja se je razvila hkrati z novimi gradbenimi materiali, ki so dokazali, da lahko poskrbijo za izjemno toplotno izolativnost, ter skupaj z vse večjo zavestjo o tem, da lahko z znižano porabo energije vplivamo tako na družinski proračun kot tudi na […]