Težave pri hoji: hodulja ali rolator?

Težave pri hoji

Pride trenutek, ko človek za premagovanje določene razdalje ali poti pri hoji potrebuje pomoč. To do neke mere lahko ponudijo sorodniki ali zdravstveno osebje, še bolje pa je, če se v teh trenutkih takšna oseba lahko še vedno zanese nase in si pomaga s hoduljo ali rolatorjem.

Ne glede na to, ali do potrebe po tovrstnem pomočniku pride zaradi poškodbe, bolezni ali starosti, sta omenjeni rešitvi izjemno koristni. S hoduljo si pogosto pomagajo tudi osebe po operacijah in ob rehabilitacijah, ko se ponovno postavljajo na noge.

Kakšna je razlika med hoduljo in rolatorjem?

Hodulja je precej enostaven, a nadvse uporaben pripomoček za pomoč pri hoji. Za začetek povejmo, da poznamo več vrst hodulj, izbira prave pa je odvisna od potreb uporabnika. Tako poznamo navadne hodulje, recipročne hodulje, hodulje s kolesi in hodulje rolator, o katerih bomo nekaj več zapisali kasneje.

Hodulje

Navadne hodulje so običajno sestavljene iz lahkega aluminijastega ogrodja s štirimi nogami, konec katerih zaključujejo gumijasti nastavki ali »natiki«, ki preprečujejo zdrs na gladkih površinah. Ročaji so za boljši oprijem in večjo varnost seveda oblazinjeni. Še en bistven podatek je, da so hodulje nastavljive po višini.

Hodulja s kolesi je denimo namenjene starejšim, ki imajo težave z ravnotežjem in pri hoji potrebujejo zgolj to oporo in občutek varnosti. Te hodulje ni potrebno privzdigovati, zato je še nekoliko bolj prijazna za uporabo.

Rolator pa je na drugi strani pripomoček za hojo, ki je, podobno kot hodulja, narejen iz lahke kovine, njegova posebnost pa so štiri kolesa in sedež. Prvi dve kolesi sta vrtljivi, zadnji pa fiksni, uporabnik pa ima na ročajih na voljo tudi zavore. Na spletu si lahko ogledate zelo priročen in kvaliteten rolator podjetja Medigo.

Rolatorji

Ročaji omenjenega rolatorja so nastavljivi po višini, opremljen pa je tudi z zavornima ročicama, ki se lahko blokirata in s tem preprečita premikanje rolatorja. To je še posebej priročno, ko se oseba ustavi, morda kaj prelaga v košarico na sprednjem delu, ali pa želi zgolj sesti na oblazinjeno poličko (sedež) in si nekoliko odpočiti.

Na desni strani rolatorja je nameščen tudi nosilec za sprehajalno palico ali berglo, če jo uporabnik potrebuje kot pomoč pri prestavljanju v posteljo ali na mestih, kamor rolator ne more.

Komu so namenjeni rolatorji in hodulje?

Hodulje in rolatorji so namenjeni ljudem z različnimi težavami. Uporabljajo jih denimo starejši ljudje, katerih moč v nogah nekoliko opeša in se hitro utrudijo. Prav tako so hodulje idealen pomočnik v primerih, ko ima oseba težave z ravnotežjem in občutkom za prostor.

Hodulj se poslužujejo tudi bolniki, ki so zboleli za srčnožilnimi boleznimi, ali pa tisti s pljučnimi obolenji, kot je denimo KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen). Ti ljudje se hitreje utrudijo, postanejo zadihani in potrebujejo pomoč pri hoji.

Hodulje in rolatorji so izjemni pomočniki, ko jih človek potrebuje, in se dobro znajdejo tako doma, zunaj na sprehodu, kot denimo v bolnišnici ali domu oskrbovancev. Primerno vrsto hodulje se izbere glede na zdravstveno stanje in potrebe uporabnika. Nekdo denimo ves čas potrebuje podporo pri vsakem koraku, spet drugi le oprijem za nezanesljive trenutke slabšega ravnotežja.

Preberite tudi ...

Akne

Kaj so akne?

Akne so kožna sprememba, ki se obravnava kot zdravstvena težava. Za razliko od navadnih mozoljev so akne namreč huda oblika mozoljavosti, kjer ne pride zgolj do zamašitve kožnih izvodil zaradi sebuma, temveč ta povzroči tudi vnetje tkiva v okolici. Gre za vnetje […]

Zakaj jemati kolagen?

Verjetno ste tudi sami ena tistih oseb, ki si želi v ogledalu videti mladosten obraz, napeto in zdravo kožo ter lepe in čvrste lase. Seveda, vsi si želimo tega, a žal je narava do nas neusmiljena in nas vedno znova opominja, da […]