Kako se soočiti z alergijo na sonce?

Alergija na sonce

Sončni žarki marsikomu povzročajo obilico težav, med katerimi se največkrat omenjajo sončne opekline in alergija na sonce. Pri tem večina pozablja, da o nevarnosti sončenja priča tudi porjavelost.

Včasih so ljudje mislili, da je porjavelost zdrava, danes pa vemo, da je porjavelost način obrambe kože pred ultravijoličnimi žarki, in dejansko priča o poškodbi kože. Nič čudnega torej, da se vse več ljudi odloča, da bodo tudi poleti raje ostali bolj blede polti, zaradi česar se izogibajo sončenju, na obisk solarija pa seveda tudi pomislijo ne.

Kdaj se alergija pojavi?

Alergija na sonce se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju, zato lahko postanete na žarke preobčutljivi tudi šele v zrelih letih, medtem ko niste imeli v mladosti nobenih težav. Prepoznate jo po kožnih spremembah, ki se pojavijo, če dan ali dva preživite na soncu. Pri tem ni nujno, da ste se dejansko sončili na plaži, temveč se lahko alergija na sonce na izpostavljenih delih (roke, noge, dekolte, ramena) pojavi tudi pri povsem običajnem gibanju po mestu. Če ste alergični, boste opazili aknam podobne, srbeče pojave, ali pa drobne mehurčke.

Je mogoče alergijo preprečiti?

Vsem tistim, pri katerih se je v preteklosti že pojavila alergija na sonce, se pred pričetkom sončnih dni in izpostavljanju soncu svetuje jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo betakaroten, prav tako pa je vsaj pet dni pred izpostavljenostjo priporočljivo jemati antihistaminike, torej zdravila, ki preprečujejo alergijske reakcije. V mesecih, ko je sonce močno, je ravno tako potrebno poskrbeti, da nosimo pokrivalo ter lahka oblačila iz naravnih materialov ter v svetlih barvah, da se bomo v njih čim manj potili. Zaščitno sredstvo z visokim zaščitnim faktorjem je vsekakor obvezno, poskrbeti pa je treba, da ga nanesemo temeljito in dovolj pogosto.

Se je možno alergiji na sonce popolnoma izogniti?

Brez vseh navedenih ukrepov težko, razen če se odločite, da se boste sončnim žarkom popolnoma izognili, kar pa je v praksi dejansko nemogoče.

Preberite tudi ...

Akne

Kaj so akne?

Akne so kožna sprememba, ki se obravnava kot zdravstvena težava. Za razliko od navadnih mozoljev so akne namreč huda oblika mozoljavosti, kjer ne pride zgolj do zamašitve kožnih izvodil zaradi sebuma, temveč ta povzroči tudi vnetje tkiva v okolici. Gre za vnetje […]