Hujšanje s spremembo življenjskih navad

Hujšanje

Prekomerna telesna teža je težava, s katero se spopada veliko število svetovnega prebivalstva. Gre za problem, ki s seboj prinaša ogromno negativnih posledic na zdravje človeka. Precej bolezni se povezuje s prekomerno težo, zato je še kako pomembno, da imamo to ves čas v mislih.

Na pospešeno pridobivanje kilogramov poleg pretiravanja s hrano vpliva tudi dedna osnova, ki je v določenih primerih odgovorna, da se nekdo ob enaki hrani in gibanju redi mnogo hitreje. Toda kljub temu lahko glede odprave odvečnih kilogramov največ postorite sami. Prav vam bodo prišli nasveti za hujšanje, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. Čim prej uredite prehrano

V kolikor menite, da imate težave s prekomerno težo, se najprej vprašajte, kako se prehranjujete. Če se vam zdi, da odvisno od dneva in dnevnega urnika, sedite za mizo in napišite seznam.

Na dan je priporočljivo zaužiti 5 obrokov raznovrstne hrane: polnovredna žita, mlečni izdelki, nepredelano meso in sveža zelenjava. Obroke si čim večkrat pripravite sami in ne posegajte po vnaprej pripravljenih. Izogibajte se sladkorju v vseh oblikah!

Raznovrstna živila
Tudi med hujšanjem se prehranjujte redno in raznovrstno.

Takoj zjutraj si privoščite zajtrk, da ne boste dneva začeli z minusom energije. V službi si za malico privoščite kakšno solato ali sadje. Ne zamujajte s kosilom. Do večera si privoščite kakšen zdrav prigrizek. Lahko tudi oreščke. Večerjajte čim lažje prebavljivo hrano in vsaj dve uri pred odhodom v posteljo. Ne pozabite čez dan popiti 2 do 3 litre vode.

2. V življenje vnesite več gibanja

Pomislite pri sebi, ali se dovolj gibate. Ste zaposleni v pisarni in je vaš dan videti nekako takole: zbujanje, urejanje, vožnja v službo, delo do poznega popoldneva, vožnja domov, kosilo in večerja naenkrat, nato pa kavč? Vsekakor nič dobrega za vas.

  • Zjutraj potelovadite in si privoščite konkreten zajtrk.
  • Na delo se odpravite peš ali s kolesom.
  • V službi namesto dvigala uporabite stopnišče in za malico nikar ne jemljite sendviča iz avtomata.
  • Popoldne si omislite rekreacijo vsaj dva- do trikrat tedensko. Pojdite na tek ali hitro hojo.

Če mislite, da ste za rekreacijo po napornem delu preutrujeni, vas bo po nekaj dneh pozitivna energija lepo presenetila. Samo vztrajno in odločno!

3. Naučite se računati kalorije

Na spletu boste zlahka našli vse potrebne podatke. Najprej vas bo zanimalo, koliko kalorij glede na vaš spol, starost in količino gibanja dnevno potrebujete. V naslednjem koraku pa boste želeli vedeti, koliko kalorij vsebujejo živila, ki jih dnevno vnesete v svoje telo. Na ta način boste znali kaj hitro izračunati presežek kalorij, ki jih dnevno zaužijete. Ko bodo ti rezultati znani, bo pred vami nova naloga. Na kakšen način se lotiti viška kalorij in kako se jih znebiti.

Enako kot v prejšnjem koraku, boste na spletu zlahka našli tudi podatke o tem, koliko kalorij pokuri določena aktivnost. Seveda je k temu potrebno prišteti še zahtevan čas vadbe in se je lotiti z vso resnostjo. Ob tem, da boste pokurili več kalorij kot doslej bo pomagalo tudi, če jih boste manj zaužili. Vse skupaj bo hitro vidno na vašem telesu kot tudi tehtnici.

4. Motivirajte se s pravimi cilji

Si že dolgo želite obleči kos oblačila, ki sameva v vaši omari? Ali pa ste morda v trgovini videli model obleke, ki bi vam krasno pristajal, če bi se znebili nekaj odvečnih kilogramov? Morda še pomembnejši cilj bi bil, da bi se radi počutili bolje. In v tem primeru ne govorimo zgolj o samopodobi, pač pa o čisto zaresnem izboljšanju psihofizičnega stanja. Prekomerna teža namreč vpliva na vaše srce in ožilje. Povišan krvni tlak, brezvoljnost, primanjkljaj delovnega elana in podobno.

Znano je, da se pri teku tvorijo hormoni sreče, zaradi česar redni tekači enostavno ne zdržijo brez teka. Po teku se počutijo sproščene, srečne in polne energije. Za svoj cilj si zato izberite srečno, zdravo življenje in zapišite svojo idealno težo na košček papirja. Premečite kalorije, uredite prehrano in ni vrag, da vam bo uspelo.

Preberite tudi ...