Strežnik NAS Synology – za dom in podjetje

Strežnik za dom

Eno izmed največjih revolucij v majhnih prenosnih strežnikih ponuja NAS Synology. To je uporabniku prijazna naprava, ki deluje kot strežnik in jo lahko konfiguriramo po lastnih željah. Največja prednost tega je, da imamo lahko strežnik kar v svojem stanovanju, nanj pa posnamemo vse podatke, ki jih želimo shraniti.

Strežnik NAS Synology DiskStation DS-1817+
Strežnik NAS Synology DiskStation DS-1817+ v črni barvi

Več o tem, kaj točno NAS strežnih sploh je, iz katerih komponent je sestavljen in kako ga uporabljati, si preberite v nadaljevanju.

Kako uporabljati NAS strežnik?

NAS Synology deluje kot majhen računalnik z vmesnikom. Sama naprava nima zaslona, ampak lahko dostopamo do vmesnika prek spletnega brskalnika. Podobno, kot če bi pri ponudniku spletnega gostovanja prek nadzorne plošče urejali nastavitve svojega paketa gostovanja.

Tako imamo možnost izbrati:

  • kdo lahko dostopa do podatkov na NAS strežniku;
  • dovoljenja za branje, pisanje in urejanje podatkov;
  • čas delovanja, avtomatsko prižiganje in ugašanje;
  • način delovanja RAID;
  • gesla, uporabnike in podobno.

Iz česa je strežnik sestavljen?

Strežnik NAS Synology DiskStation DS-115jNAS strežnik vsebuje USB vhode, mrežno kartico, napajalnik in Kensington Lock vhod. Vse, kar moramo dodati, je trdi disk ali več njih, ki so lahko klasični ali tipa SSD. Napravo priključimo prek UTP kabla na usmerjevalnik. Ostane nam le še to, da uporabimo priloženo uporabniško opremo in že se lahko povežemo z NAS Synology strežnikom. Za shranjevanje podatkov imamo več možnosti, saj lahko kombiniramo trde diske različnih velikosti. Enako velja za SSD diskovne enote.

Delovanje diskov lahko postavljamo tudi v različne RAID konfiguracije, ki omogočajo hitrejše in bolj varno uporabo našega strežnika. NAS Synology uporablja posebno vrsto RAID konfiguracije z imenom Hybrid RAID. To je poseben način uporabe trdih diskov za strežniška okolja, kot je NAS.

Kaj je Hibridni RAID (SHR)?

Če na strežniku uporabljamo RAID konfiguracijo, bomo lahko bolj varno shranjevali podatke. To namreč pomeni, da naši diski med seboj kopirajo podatke. V tem primeru, če se en disk pokvaru, ne izgubimo podatkov, saj se identična kopija nahaja tudi na drugem disku. Hibridni RAID je boljši od navadnega, saj ne potrebuje diskov z enako velikostjo in vseeno deluje brez zapletov.

Za najboljšo učinkovitost potrebujemo trde diske, ki so namenjeni strežniški uporabi. Sicer lahko uporabimo kateri koli disk, vendar je zelo verjetno, da vsak ne bo zadostoval našim potrebam. Priporočamo uporabo diskov z oznako server/NAS, ki so namenjeni neprekinjenemu (24/7) delovanju.

Preberite tudi ...

Izdelava spletne strani

Kakšno spletno stran potrebujem?

V prvi vrsti je potrebno poudariti, da mora biti spletna stran danes očem prijazna, pregledna, in uporabna. Prav tako je izjemno pomembno, da je prilagojena mobilnim napravam. Kar okrog 70 % vsega prometa na spletu se danes opravi prek mobilnih naprav, kot […]

Registracija domene

Katero domeno registrirati?

Ste ravno ugotovili, da boste poleg spletne strani potrebovali še spletno gostovanje in domeno, zdaj pa se vam niti približno ne sanja, katero domeno izbrati? Če se na te zadeve ne spoznate, nikar ne skrbite. Ko boste prispevek prebrali do konca, ne […]