Katero domeno registrirati?

Registracija domene

Ste ravno ugotovili, da boste poleg spletne strani potrebovali še spletno gostovanje in domeno, zdaj pa se vam niti približno ne sanja, katero domeno izbrati? Če se na te zadeve ne spoznate, nikar ne skrbite. Ko boste prispevek prebrali do konca, ne boste imeli nobenih pomislekov več. Povsem jasno vam bo, kaj je domena, kaj pomeni registracija domene, katere vrste domen poznamo, kako izbrati domensko ime, za katero končnico se je najbolje odločiti itd.

Začnimo torej povsem na začetku. Domena je spletni naslov, na katerem bo vaša spletna stran dostopna obiskovalcem. V našem primeru je domena telegramcek.si, ki je, kot lahko vidite, sestavljena iz dveh delov. Pri prvem delu gre za domensko ime, pri drugem pa za domensko končnico. Zelo pomembno je, da oba dela izberete pravilno, saj si v nasprotnem primeru lahko zelo otežite svoj spletni nastop.

Kaj pomeni registracija domene?

Če boste želeli uporabljati določen spletni naslov, boste morali najprej registrirati domeno. Registracija domene je torej enostaven postopek, s katerim si zagotovite svoje ime na spletu. Storitev nudijo tako imenovani registrarji, povsem vaša odločitev pa je, za katerega izmed njih se boste odločili. Dejstvo je, da jih je zelo veliko – v tem trenutku jih je že samo v Sloveniji več kot sto. Mi vam lahko priporočimo odličnega registrarja NEOSERV.si, seveda pa je izbira povsem vaša.

Katere vrste domen poznamo?

Domene lahko razvrstimo v tri skupine:

  • splošne ali generične,
  • nacionalne ali državne,
  • tematske.

Prepričani smo, da poznate kar nekaj domen, ki spadajo v prvo ali drugo skupino. Med splošne namreč sodijo .com, .org, .info, .net in podobne, med državne pa slovenska .si, hrvaška .hr, nemška .de, avstrijska .at, italijanska .it, francoska .fr in tako dalje.

Domene
Na sliki poiščite tri generične, tri nacionalne in tri tematske domene.

Katere pa so tematske domene? To so tiste, ki s svojim zapisom nakazujejo na tematiko spletne strani. Gre za precej novejše končnice, ki so se pojavile šele pred nekaj leti, zato jih tudi mnogo redkeje opazimo. Obstaja jih zares ogromno (več sto), med najbolj znane pa bi lahko uvrstili naslednje: .pro, .blog, .promo, .shop, .life, .xyz, .agency, .center, .solutions, .tips, .loan, .ninja, .club, .bar, …

Kako izbrati domensko ime?

Najtežji del pri registraciji domene zagotovo predstavlja izbira ustreznega domenskega imena. V primeru spletne strani za podjetje sicer niti ni težav, saj je najbolje izbrati ime, enako imenu podjetja. Istoimenska domena ima številne pozitivne učinke, predvsem pa omogoča lažjo in hitrejšo dosego prepoznavnosti.

Domene ne potrebujete za poslovne namene? V tem primeru upoštevajte nekaj preprostih nasvetov:

  • Domena naj bo kratka, da si jo bo vsak obiskovalec čim hitreje zapomnil.
  • Naj ne vsebuje številk in šumnikov, tudi vezaji so odveč.
  • Nikoli naj ne vsebuje več kot tri besede.
  • Ne poslužujte se namernih napak ali pogovornih izrazov.
  • Ne zamenjujte črk s številkami (npr. 5 namesto s).
  • Izberite domeno, pri kateri ne bo negotovosti, kako se zapiše.
  • Za dodatne ideje za izbiro imena povprašajte tudi prijatelje.

Za katero domensko končnico se odločiti?

Kar nekaj domenskih končnic smo našteli, ko smo pisali o vrstah domen. Najverjetneje se vam je ob branju pojavilo vprašanje, katero izmed njih je najbolje izbrati. Odločitev zavisi predvsem od vaše ciljne publike, nekoliko pa tudi od osebnih preferenc.

Načeloma velja, da je za spletno stran v slovenskem jeziku najbolje izbrati domensko končnico .si, saj so nanjo domači uporabniki spleta povsem navajeni. Enak princip velja tudi za druge države – če bi npr. postavili stran v italijanskem jeziku, ki bi bila namenjena prebivalcem Italije, bi registrirali .it domeno.

Domena .si
Domenska končnica .si predstavlja nacionalno vrhnjo domeno Slovenije.

Izmed generičnih domen je daleč najbolj popularna končnica .com, ki so je vajeni po celem svetu. To ne preseneča, saj je trenutno registriranih približno 125 milijonov domen z omenjeno končnico. Ta pride predvsem v poštev za spletne strani v angleškem jeziku, prav tako pa tudi za strani v drugih jezikih. Končnica .com je lahko odlična alternativa za katerokoli drugo domensko končnico.

Podajmo še en primer, v katerem bi bila smiselna registracija nacionalne domene. Če bi denimo želeli postaviti večjezično spletno stran, na primer v slovenščini, hrvaščini, nemščini in italijanščini, bi lahko registrirali .eu domeno. Ta je namreč namenjena uporabnikom spleta iz Evropske unije.

Kako pa je s tematskimi domenami? Zaenkrat jih prav veliko še ni moč opaziti, pričakovati pa je, da bodo ljudje nanje vse bolj navajeni in jih tudi pogosteje registrirali. Lahko bi rekli, da v tem trenutku tematske domene predstavljajo odlično priložnost za vse tiste, ki želijo k stvari pristopiti na drugačen način in s svojo domeno izstopati iz kroga povprečja.

Preberite tudi ...

Izdelava spletne trgovine

Izdelava spletne trgovine – kje pričeti?

Tudi vi razmišljate o tem, da bi imeli spletno trgovino? Odlično. Poskrbeti morate za dobre izdelke in seveda za postavitev spletne trgovine. Izdelava spletne trgovine za kupca Kljub temu, da je marsikdo prepričan, da se dobro blago prodaja samo po sebi, ni […]

On site optimizacija

Kaj zajema ON-site optimizacija spletne strani?

Če se ukvarjate s spletom in spletnimi stranmi ali pa imate morda tudi svojo spletno stran, potem zagotovo veste, kako zelo je pomembna spletna optimizacija. To je tisti del, kjer skušamo Google prepričati, da si naše spletno mesto zasluži visoke pozicije med […]