Nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijska gradnja se je razvila hkrati z novimi gradbenimi materiali, ki so dokazali, da lahko poskrbijo za izjemno toplotno izolativnost, ter skupaj z vse večjo zavestjo o tem, da lahko z znižano porabo energije vplivamo tako na družinski proračun kot tudi na dolgoročno varovanje okolja.

Kako »delujejo« nizkoenergijske hiše?

Če niste strokovnjak za gradbeništvo in se nič kaj prida ne spoznate niti na fiziko, potem seveda ni smiselno, da vam koncept nizkoenergijske hiše razlagamo na podlagi koeficientov, ki pričajo o toplotni izolativnosti. Poglejmo si raje primer iz povsem vsakdanjega življenja, ki koncept nizkoenergijske hiše razlaga na veliko bolj razumljiv način.

Recimo, da je zima. Oblečeni ste zgolj v hlače in v majico, tako kot so preprosto »oblečene« običajne hiše. In seveda vas zebe, zato se morate ogreti. Vi si v ta namen pripravite in popijete vroč čaj, v klasični hiši je potrebno zakuriti. Kakšno razliko pa prinesejo nizkoenergijske hiše? Namesto majice in hlač oblečete aktivno perilo, preko njega oblačila iz materialov za športnike, ki dobro grejejo, se obložite s tanko plastjo prvovrstnega gosjega puha, preko tega pa nadenete še nepremočljiva oblačila, ki hkrati ščitijo pred vetrom. Je potreben čaj, da vas ne bo zeblo? Ob normalnih jesenskih in zimskih temperaturah res ne – še celo raziskovalci na Arktiki ali alpinisti na Everestu bi bili zadovoljni z vašimi oblačili. Če mraz resnično pritisne in zunaj brije veter, pa kar priznajmo, da bo malo čaja pomagalo.

Nekaj podobnega je nizkoenergijska hiša. Oblečena je po plasteh, kjer ima vsaka svojo funkcijo, večina pa jih je namenjena ohranjanju toplote. In tako kot telo samo uravnava temperaturo in ne potrebuje veliko dodatnega »ogrevanja«, se zaradi sodobnih materialov enako obnaša tudi nizkoenergijska gradnja.

Konstrukcijski sistem Optimal
S klikom na sliko si oglejte konstrukcijski sistem Optimal.

Vas zanima več oziroma bi radi nizkoenergijske hiše spoznali tudi z bolj tehnične plati, ne pa zgolj simpatične primerjave? Več o nizkoenergijski gradnji si lahko preberete na spletni strani podjetja Rihter, kjer boste spoznali več dejstev tako o nizkoenergijski kot o pasivni gradnji.

Preberite tudi ...

Omare po meri

Omare po meri iz Alplesa

Vsak prostor ima svoje značilnosti, drugačne mere ter drugačne oblike. Prav tako se razlikujejo naše potrebe, želje in življenjski slogi. Zato je logično, da serijsko izdelane omare le težko izpolnijo vsa naša pričakovanja in se hkrati lepo prilegajo v prostor. Prav z […]

Nakupovanje pohištva

Nakupovanje pohištva prek spleta

Obožujem nakupovanje pohištva. Če bi lahko ponovno začenjala svojo poslovno pot, bi gotovo počela nekaj v povezavi s pohištvom, opremljanjem doma, načrtovanjem in prenavljanjem domov. Sestra me je povabila zraven, ko je nakupovala pohištvo za dnevno sobo. Seli se namreč v novo […]