Nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijska gradnja se je razvila hkrati z novimi gradbenimi materiali, ki so dokazali, da lahko poskrbijo za izjemno toplotno izolativnost, ter skupaj z vse večjo zavestjo o tem, da lahko z znižano porabo energije vplivamo tako na družinski proračun kot tudi na dolgoročno varovanje okolja.

Kako »delujejo« nizkoenergijske hiše?

Če niste strokovnjak za gradbeništvo in se nič kaj prida ne spoznate niti na fiziko, potem seveda ni smiselno, da vam koncept nizkoenergijske hiše razlagamo na podlagi koeficientov, ki pričajo o toplotni izolativnosti. Poglejmo si raje primer iz povsem vsakdanjega življenja, ki koncept nizkoenergijske hiše razlaga na veliko bolj razumljiv način.

Recimo, da je zima. Oblečeni ste zgolj v hlače in v majico, tako kot so preprosto »oblečene« običajne hiše. In seveda vas zebe, zato se morate ogreti. Vi si v ta namen pripravite in popijete vroč čaj, v klasični hiši je potrebno zakuriti. Kakšno razliko pa prinesejo nizkoenergijske hiše? Namesto majice in hlač oblečete aktivno perilo, preko njega oblačila iz materialov za športnike, ki dobro grejejo, se obložite s tanko plastjo prvovrstnega gosjega puha, preko tega pa nadenete še nepremočljiva oblačila, ki hkrati ščitijo pred vetrom. Je potreben čaj, da vas ne bo zeblo? Ob normalnih jesenskih in zimskih temperaturah res ne – še celo raziskovalci na Arktiki ali alpinisti na Everestu bi bili zadovoljni z vašimi oblačili. Če mraz resnično pritisne in zunaj brije veter, pa kar priznajmo, da bo malo čaja pomagalo.

Nekaj podobnega je nizkoenergijska hiša. Oblečena je po plasteh, kjer ima vsaka svojo funkcijo, večina pa jih je namenjena ohranjanju toplote. In tako kot telo samo uravnava temperaturo in ne potrebuje veliko dodatnega »ogrevanja«, se zaradi sodobnih materialov enako obnaša tudi nizkoenergijska gradnja.

Konstrukcijski sistem Optimal
S klikom na sliko si oglejte konstrukcijski sistem Optimal.

Vas zanima več oziroma bi radi nizkoenergijske hiše spoznali tudi z bolj tehnične plati, ne pa zgolj simpatične primerjave? Več o nizkoenergijski gradnji si lahko preberete na spletni strani podjetja Rihter, kjer boste spoznali več dejstev tako o nizkoenergijski kot o pasivni gradnji.

Preberite tudi ...

Sedežna garnitura

Sedežna garnitura – več kot le kos pohištva

Sedežne garniture zagotovo ne kupujemo vsak dan, zato je premišljena izbira izrednega pomena. Kako tudi ne, saj ne kupujemo le navadnega kosa pohištva, ampak srce naše dnevne sobe. Ustrezna sedežna garnitura lahko predstavlja kotiček za sproščanje in lenarjenje, ponuja uteho v dnevih, […]

Cena lesene hiše

Kje se gibljejo cene lesenih hiš?

V zadnjem času je gradnja iz lesa močno pridobila na popularnosti, a ne gre zgolj za umetno ustvarjen pridih nečesa, kar je ta hip pač moderno. Lesena gradnja je odlična izbira zaradi različnih razlogov, ki človeku omogočajo bolj zdravo in kvalitetno bivanje. […]