5 slabosti robotskih sesalnikov

Robotski sesalnik

Nič ni lepšega kot to, da lahko neko delo, ki ti ne diši, prepustiš drugim. Najbolje kar robotu! To velja tudi za sesanje, ki marsikomu ni v veselje. Vendar pa imajo robotski sesalniki, kljub temu da so na voljo tudi pri nas že skoraj deset let, še vedno kar nekaj pomanjkljivosti.

Roboti še kar nekaj časa ne bodo mogli nadomestiti človeka, vsekakor pa jih je priročno uporabljati vsaj takrat, ko želimo hitro čiščenje, ne pa natančnosti.

Kakšne so težave robotskih sesalnikov?

1. Ste kdaj opazovali delo robotskega sesalnika? Gotovo ste bili začudeni nad tem, kako sploh lahko kaj očisti, ko pa se vozi sem in tja brez pravega reda. Res je, robotski sesalniki imajo precej nenavadno pot, ki je videti precej zamotana, zato tudi kakšen del stanovanja izpustijo – čeprav vam bodo prodajalci zagotavljali, da ni tako.

2. Sesanje robotskega sesalnika ni tako temeljito, kot bi bilo, če bi sesali vi, tudi zaradi tega, ker sesalnik ne more povsod. Stopnice so zanj smrt, torej morate delo še vedno opraviti sami. Prav tako ne bo posesal pod kavčem, ker je previsok, da bi se zapeljal spodaj, ali pa ne pod jedilno mizo – če ne boste dvignili stolov in mu tega omogočili.

3. Bi radi odšli po opravkih, robotek pa naj med tem počisti? No, ne bo šlo tako, kot si predstavljate … Večina robotskih sesalnikov nima kaj prida zmogljivih baterij. Posesajo eno sobo, potem pa je konec, ker že morajo nazaj na polnilno postajo. In saj veste: izpraznijo se v eni uri, polnijo pa celo večnost!

Polnjenje robotskega sesalca
Robotski sesalnik se hitro izprazni, za polnjenje pa potrebuje mnogo dlje.

4. Sesanje se lahko prekine še iz enega razloga: polne posode za smeti. Ta je precej majhna in če ste vajeni pri klasičnem sesalniku vrečko zamenjati nekajkrat na leto, je tu posodo treba prazniti redno, sicer ne bo s sesanjem nič.

5. Nimate gladkih tal iz ploščic, lesa ali umetne mase, temveč so ta prekrita s preprogo? No, na dobro sesanje preproge kar pozabite. Tudi robotski sesalnik, ki naj bi opravil s preprogami, jih očisti slabše, kot če bi tepih zunaj stresel kak petletnik.

5. Recimo, da zamižite na eno oko, kar se tiče sesanja stopnic, kotov in tik ob stenah. Ampak kaj pa pajčevine? Ja, sesanje ne obsega zgolj tal, treba se je tudi ozreti pod strop, za karnise in podobno. In robotski sesalnik je talni čistilec, drugo pa ga ne zanima.

Preberite tudi ...

Barvanje kovine

Zakaj je barvanje kovine pomembno?

Morda v prvi vrsti na kovino doma niti ne pomislimo, v resnici pa je naš dom poln kovinskih izdelkov. Od pohištva, notranjih in zunanjih ograj ter drugih konstrukcij, ki vse po vrsti vendarle potrebujejo nekaj vzdrževanja. Če je nekaj kovinsko, še ne […]

Omare po meri

Omare po meri iz Alplesa

Vsak prostor ima svoje značilnosti, drugačne mere ter drugačne oblike. Prav tako se razlikujejo naše potrebe, želje in življenjski slogi. Zato je logično, da serijsko izdelane omare le težko izpolnijo vsa naša pričakovanja in se hkrati lepo prilegajo v prostor. Prav z […]