5 slabosti robotskih sesalnikov

Robotski sesalnik

Nič ni lepšega kot to, da lahko neko delo, ki ti ne diši, prepustiš drugim. Najbolje kar robotu! To velja tudi za sesanje, ki marsikomu ni v veselje. Vendar pa imajo robotski sesalniki, kljub temu da so na voljo tudi pri nas že skoraj deset let, še vedno kar nekaj pomanjkljivosti.

Roboti še kar nekaj časa ne bodo mogli nadomestiti človeka, vsekakor pa jih je priročno uporabljati vsaj takrat, ko želimo hitro čiščenje, ne pa natančnosti.

Kakšne so težave robotskih sesalnikov?

1. Ste kdaj opazovali delo robotskega sesalnika? Gotovo ste bili začudeni nad tem, kako sploh lahko kaj očisti, ko pa se vozi sem in tja brez pravega reda. Res je, robotski sesalniki imajo precej nenavadno pot, ki je videti precej zamotana, zato tudi kakšen del stanovanja izpustijo – čeprav vam bodo prodajalci zagotavljali, da ni tako.

2. Sesanje robotskega sesalnika ni tako temeljito, kot bi bilo, če bi sesali vi, tudi zaradi tega, ker sesalnik ne more povsod. Stopnice so zanj smrt, torej morate delo še vedno opraviti sami. Prav tako ne bo posesal pod kavčem, ker je previsok, da bi se zapeljal spodaj, ali pa ne pod jedilno mizo – če ne boste dvignili stolov in mu tega omogočili.

3. Bi radi odšli po opravkih, robotek pa naj med tem počisti? No, ne bo šlo tako, kot si predstavljate … Večina robotskih sesalnikov nima kaj prida zmogljivih baterij. Posesajo eno sobo, potem pa je konec, ker že morajo nazaj na polnilno postajo. In saj veste: izpraznijo se v eni uri, polnijo pa celo večnost!

Polnjenje robotskega sesalca
Robotski sesalnik se hitro izprazni, za polnjenje pa potrebuje mnogo dlje.

4. Sesanje se lahko prekine še iz enega razloga: polne posode za smeti. Ta je precej majhna in če ste vajeni pri klasičnem sesalniku vrečko zamenjati nekajkrat na leto, je tu posodo treba prazniti redno, sicer ne bo s sesanjem nič.

5. Nimate gladkih tal iz ploščic, lesa ali umetne mase, temveč so ta prekrita s preprogo? No, na dobro sesanje preproge kar pozabite. Tudi robotski sesalnik, ki naj bi opravil s preprogami, jih očisti slabše, kot če bi tepih zunaj stresel kak petletnik.

5. Recimo, da zamižite na eno oko, kar se tiče sesanja stopnic, kotov in tik ob stenah. Ampak kaj pa pajčevine? Ja, sesanje ne obsega zgolj tal, treba se je tudi ozreti pod strop, za karnise in podobno. In robotski sesalnik je talni čistilec, drugo pa ga ne zanima.

Preberite tudi ...

Zaščita pred vlago Gefitas PE 3/300

Vrhunska zaščita pred vlago: Gefitas PE 3/300

Hidroizolacija kot neprepustna membrana ščiti objekte pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Pri gradnji hiše je predvsem pomembna hidroizolacija kleti in temeljev, uporablja pa se tudi za strehe. Na voljo je veliko različnih zaščitnih in izolacijskih materialov, izbira pa je odvisna od tega, kaj […]

Viseče mreže La Siesta

5 prednosti viseče mreže La Siesta

Bliža se poletni čas, ko bomo zagotovo imeli več prostega časa in tudi dnevi bodo daljši. Nekateri med vami ga boste preživljali kar doma, spet drugi boste odšli na morje, v hribe in še kam. Ne glede na to, kje boste počitnikovali, […]