Moške maturantske obleke

Moška maturantska obleka

Maturantski ples je lep dogodek v našem življenju. Maturantje se posljavljajo s srednje šole, priredijo program in ples ter se zabavajo do poznih nočnih ur. Pomembno vlogo imajo maturantske obleke. Vsak izmed nas bi rad izgledal kar se da čudovito in očarljivo. Sem pa ne sodijo samo ženske, vendar tudi moški. Vsak moški bi rad izgledal lepo v svoji maturantski obleki.

Poznamo veliko stilov in različnih barv moških maturantskih oblek. Na nekaterih šolah pri nas in drugod imajo pravila glede oblačenja na maturantskem plesu posebej pri moških. Nekateri so lahko oblečeni samo v smokinge, ki so črne barve in lahko imajo kravato, na drugih šolah pa imajo spet svoje pravilo, ki jim tega ne dovoljuje. Večina šol pa dovoli, da se moški oblečejo, kakor se želijo, in nimajo omejene izbire, še posebej pri barvah ne.

Moške maturantske obleke
Bela moška maturantska obleka s črnim robčkom v žepu.

Na tržišču ponujajo vse vrste moških maturantskih oblek, pomembno pa je, da izberete tisto pravo za vas. Predvsem moški se odločajo za nakup maturantskih oblek, saj jih lahko kasneje oblečejo tudi za razne prireditve, poroke, obhajila…

Pri izbiri popolne maturantske obleke za moške je pomembno upoštevati naslednje korake.

Izberite pravo srajco: To je ena najpomemnejših stvari pri izbiri maturantske obleke. Najbolj klasična izbira pri moških je bela srajca z všitimi gumbi. Letošnji trendi srajc so predvsem pastelne barve, šampanjec in bež, bela barva pa še vedno kraljuje in prav bela srajca je največkrat izbrano oblačilo na maturantskih plesih. Predvsem lep videz pa imajo srajce s črtami ali nežnim vzorcem. Preveliko vzorcev lahko srajco naredi kičasto in dokaj otroško.

Bela moška srajca
Elegantna bela srajca predstavlja najpogostejšo izbiro maturantov.

Izberite srajco, ki ustreza vašemu slogu. Pomembno je, da se držite nekega stila. Srajca je lahko športa ali elegantna. Pomembna je tudi barva in stil srajce, saj se srajca mora ujemati s kravato ali metuljčkom. Običajno moški izberejo največ 2 barvi maturantske obleke. Srajco morate pred nošenjem oprati in zlikati, saj bo takrat izgledala najbolje. Nihče ne mara obrabljenih, strganih in umazanih srajc. Če boste izbrali srajco, ki ima vzorec, se mora ujemati s kravato in obleko, ki jo nosite. To ne pomeni, da mora biti točno enake barve kot obleka ali kravata, vendar pa morajo biti barve v isti barvni družini.

Obleka: Pod obleko sodijo hlače in suknjič. Pogosta izbira so smokingi, telovniki ali sakoji. Za maturantske plese običajno moški oblečejo temne barve maturantske obleke. Srajca je običajno bele ali svetle barve, obleka pa je črne oz. temne barve. Redki se odločijo za belo maturantsko obleko, vendar obstajajo izjeme, ki se jim zelo lepo poda takšen stil in izgledajo zelo elegantno. Priljubljeni sta tudi siva in temno modra.

Maturantska obleka
Siva maturantska obleka, siva kravata in srajca svetlejšega odtenka.

Pri izbiri hlač bodite kar se da natančni, saj z nepravo izbiro lahko izgledate zelo neurejeno. Nikakor ne oblecite predolgih hlač. Pomembno je, da vam dolžina hlač ne sega do tal in da je prilagojena na vaše telo oz. dolžino nog. Pametna izbira je obleka po meri, saj je narejena posebej za vas in z obleko ne bo dosti »popravil« in stroškov šivanja. Poskrbite, da se boste v maturantski obleki počutili sproščeno in lagodno. Hlače so običajno narejene iz satena ali blaga. Običajno si na hlače damo pas, ki lepo poudari obliko. Zlikane naj bodo na črto.

Jakna naj se ujema s hlačami. Poleg suknjiča se zelo lepo poda še kakšen telovnik, v katerem vam ne bo vroče, tudi ko boste plesali.

Izberite prave dodatke: Dodatki popestrijo vašo maturantsko obleko in jim dajejo čar. Za dodatke lahko moški izberejo kravato, metuljčka, robček, …  Kravata se po navadi ujema s srajco in obstaja v zelo različnih stilih. Poznamo kratke kravate zelo ozko ob vratu, nagubane kravate, ravne klasične kravate in še veliko več.
Zelo elegantna izbira je prav tako metuljček. Ti so običajno v beli ali črni barvi. Sicer obstajajo tudi v drugih barvah in vzorcih, vendar morate pri tej izbiri paziti na stile, obenem pa ne smete uporabiti preveč barv hkrati.

Ena od možnosti je tudi nošenje robčka, ki se ponavadi doda v žep od suknjiča. Robčki obstajajo v vseh barvah in prav tako tudi oblikah in vzorcih. Robček ni tako klasična izbira in zanj se odločijo res redki.

Preberite tudi ...

Kurkumin

Kaj je kurkumin in zakaj ga uživati?

Čeprav kurkumo morda že uporabljate kot začimbo pri raznovrstnih jedeh, pa le malokdo od uporabnikov te sicer zelo priljubljene začimbe ve, da je njena glavna sestavina kurkumin. Nekateri ga označujejo za naravnega zdravilca, saj pomaga pri mnogih težavah. Kurkumin je rumeno-oranžno barvilo […]