Razlike med klasično in akustično kitaro

Kitara

Zelo pogosto se zgodi, da je ravno glasba tista, ki daje našemu življenju pomen, saj lahko v njej poiščemo tako tolažbo kot tudi veselje. Eden izmed najbolj priljubljenih inštrumentov, ki proizvajajo glasbo, je prav gotovo vsem dobro poznana kitara. Že z nekaj akordi in preprosto melodijo si namreč lahko prijetno popestrimo večer – ne glede na to, ali smo sami ali v družbi prijateljev.

Želite kupiti kitaro tudi vi in se nanjo naučiti igrati? Že imate kitaro, vendar vam ne ustreza povsem? Čeprav veliko ljudi meni, da je za začetek vseeno, na katero kitaro se igra, saj je pomembno le to, da se igra, pa temu ni vedno tako. Zelo hitro lahko dobimo željo po drugačnih zvokih, ki nam jih naša kitara ne more zagotoviti. Svoje želje morate zato dobro poznati ter se šele potem odločiti za nakup klasične ali akustične kitare.

Klasična kitara v primerjavi z akustično

Največja razlika med klasično in akustično kitaro je v tem, da ima akustična kovinske strune. Nanje se najpogosteje igra s trzalico, lahko pa tudi s prsti. Za razliko od akustične pa ima klasična kitara najlonske, plastične strune, ki so debelejše in mehkejše, na njih pa igramo s prsti. Zvok, ki ga proizvaja klasična kitara, je malenkost tišji kot pri akustični kitari.

Poleg tega ima akustična kitara tanjši vrat, od klasične pa se razlikuje še v mestu stika s trupom. Ima tudi ostrejši zvok, nanjo je možno zaigrati daljše tone. Akustična kitara daje več svobode pri igranju visokih tonov, in tudi sicer je precej glasnejša.

Lastnosti klasične kitare

Osnovni deli klasične kitare so trup, vrat in glava. Zven strun se ojača prav s trupom, ki vpliva tudi na trajanje zvena in njegovo barvo. Za izdelavo klasične kitare se uporabljajo različne vrste lesa, ki se med seboj zlepijo. Na zgornji strani trupa se nahaja okrogla zvočnica, okrašena s krono. Zvočnica omogoča, da se ojačan zven lahko širi po prostoru.

Klasična kitara

Vrat je na telo pritrjen skupaj z glavo, na njem pa se nahaja ubiralka s prečkami. Na ubiralki, kot že samo ime pove, ubiramo strune, polja med posameznimi toni pa ločijo prečke. Na vrhu ima klasična kitara glavo z uglaševalnim mehanizmom. Strune so najlonske.

Klasične kitare so namenjene predvsem igranju klasičnih skladb. A kitaristi jih uporabljajo tudi v drugih zvrsteh glasbe. Zelo pogosto so klasične kitare nekoliko cenejše kot akustične, zato veliko začetnikov začne z igranjem prav nanje.

Lastnosti akustične kitare

Na splošno so akustične kitare zelo podobne klasičnim. Nekaj lastnosti smo že omenili, še enkrat pa naj poudarimo dejstvo, da imajo večji trup, ožji vrat, ki je tudi bolj ojačan, ter jeklene strune, ki oddajajo čistejši in glasnejši zvok.

Akustična kitara

Nekatere strune imajo pod zvočnico tudi plastičen ščitnik, ki preprečuje poškodbe zaradi igranja s trzalico. Akustične kitare se uporabljajo predvsem v folk glasbi.

Že veste, katero boste izbrali? Vas je prepričala klasična ali akustična kitara? Veseli bomo, če svoje mnenje delite v komentarjih in nam zaupate, kateri kriterij je prevladal pri vaši odločitvi.

Preberite tudi ...

Didžeridu

Didžeridu – aerofono glasbilo Aboridžinov

Didžeridu je tradicionalno glasbilo, ki izvira iz avstralske kulture domorodnih ljudstev, zlasti avstralskih Aboriginov. Gre za dolgo cevasto glasbilo, običajno iz lesa evkaliptusa, čeprav se danes lahko uporabljajo tudi druge vrste lesa ali materiali, kot so PVC cevi. Tradicionalno se didžeridu uporablja […]

Bobnar

Kako postati dober bobnar?

Glasba nas spremlja celo življenje. Nekateri med vami jo samo poslušate in s tem poskrbite za boljše vzdušje in počutje, spet drugi pa jo tudi ustvarjate. Ustvarjanje glasbe največkrat pomeni, da igrate na določen inštrument. To lahko počnete le za svojo dušo […]