Kako postati dober bobnar?

Bobnar

Glasba nas spremlja celo življenje. Nekateri med vami jo samo poslušate in s tem poskrbite za boljše vzdušje in počutje, spet drugi pa jo tudi ustvarjate. Ustvarjanje glasbe največkrat pomeni, da igrate na določen inštrument. To lahko počnete le za svojo dušo ali ožjo publiko, ki vam je blizu in do vas ni posebej zahtevna, lahko pa ste profesionalni glasbeniki in vam glasba pomaga celo preživeti.

Igranje na bobne je ena od priljubljenih glasbenih dejavnosti, ki se je lotevajo celo nekateri majhni otroci. Če tudi vi že dlje časa sanjate o tem, kako bi vsaj doma nekajkrat na teden vadili oziroma se učili igrati na bobne, pa se zagotovo dobro zavedate, da za to potrebujete primerno opremo.

Priskrbite si osnovni set bobnov

Pot do dobrega bobnarja je, poleg talenta in smisla za ritem, odvisna predvsem od tega, kako si boste zastavili svoje cilje. Morda si za začetek kupite osnovni set bobnov in pričnete vaditi tako, da si pomagate s pomočjo spletnih video posnetkov. Ni nujno, da se odločite za akustični set bobnov. Dandanes so izjemno popularni elektronski seti, ki bobnarju omogočajo enostavno snemanje glasbe ter tudi to, da ne moti sostanovalcev ali sosedov.

Elektronski bobni Yamaha
Elektronski bobni priznanega proizvajalca Yamaha (model DTX920K).

Osnovnih vaj se boste z upoštevanjem spletnih lekcij zlahka naučili kar sami. Po dobrem letu igranja boste imeli primeren nivo znanja, da se boste odločili, ali boste svoje znanje nadgradili ali ne. Če boste prepričani, da želite bobnarski set obvladati še bolj, bo čas za naslednji korak.

Najdite si dobrega učitelja

Učenje na daljavo morda ni primerno za vsakogar izmed vas. Slej ko prej bo dobro, da si najdete strokovno podkovanega učitelja, s katerim bosta skupaj izbrala pravo opremo za igranje na bobne. Ker je nakup bobnarskih palic morda veliko zahtevnejše opravilo, kot se zdi na prvi pogled, vam bo učitelj bobnov pomagal tudi pri tem in seveda tudi pri nakupu druge opreme, ki jo bobnar mora imeti.

Učitelj vas lahko obiskuje na domu, lahko pa se odločite za obisk glasbene šole, kjer se boste srečevali z ljudmi s podobnimi interesi vašim. Morda se nekoč povežete v glasbeno skupino, v kateri boste znani kot eden od najboljših in najbolj zaželenih bobnarjev.

Raziščite čim več možnosti

Čeprav menite, da o bobnih in bobnanju veste že veliko, je dobro, da svoje znanje začnete pridobivati od začetka. Priporočamo vam, da si ob tem, ko boste pričeli igrati na bobne, pričnete iskati literaturo o tej vrsti glasbil, da si preberete zgodovino, da raziščete, na katere vrste bobnov je možno igrati, da veste, kako izbira bobnarskih palic vpliva na igranje in podobno.

Poleg praktičnega znanja je namreč zelo pomembno, da se osredotočate tudi na teorijo. Če boste imeli dovolj znanja z obeh področij, je še večja verjetnost, da postanete dober bobnar, ki bo svoje znanje in izkušnje kasneje z veliko mero zagnanosti in samozavesti delil naprej.

Preberite tudi ...

Violončelo

Violončelo – spoznajte to izjemno godalo!

Si predstavljate, kako izgleda violončelo? Kako bi ga najbolje opisali? Pravzaprav lahko trdimo, da gre za dvakrat povečano violino. Glasbeniki ga med igranjem držijo med nogami, pri tem pa je s posebno nogico uprt v tla. Sicer pa violončelo izdelujejo tudi v […]

Diatonična harmonika

5 zanimivosti o diatonični harmoniki

Diatonična harmonika je v Sloveniji zelo priljubljena in jo po domače imenujemo tudi »frajtonarca«. Zagotovo ste že bili na kakšni zabavi, gasilski veselici ali dogodku, kjer se je igralo slovensko narodno glasbo in ste ugledali omenjeno glasbilo. Posebnost diatonične harmonike tiči v […]