Violončelo – spoznajte to izjemno godalo!

Violončelo

Si predstavljate, kako izgleda violončelo? Kako bi ga najbolje opisali? Pravzaprav lahko trdimo, da gre za dvakrat povečano violino. Glasbeniki ga med igranjem držijo med nogami, pri tem pa je s posebno nogico uprt v tla.

Sicer pa violončelo izdelujejo tudi v pomanjšanih različicah oziroma dimenzijah, ki so namenjene zlasti poučevanju otrok. Kot solistično glasbilo se je uveljavil že v 17. stoletju, v orkestru se najpogosteje povezuje s kontrabasom.

Splošne informacije o violončelu

Violončelo Gewa AllegroViolončelo sodi med strunska glasbila. Pogosto se poimenuje kar s krajšo besedo – čelo. Sodi v družino godal. Oseba, ki nanj igra, se imenuje violončelist.

Glasbilo je sestavljeno iz špice ali noge, loka, štirih strun, in sicer A, D, G in C (od najvišje do najnižje). Za violončelo je značilno, da je oglašen za oktavo nižje od violine, glasba zanj je pisana v t. i. basovskem ključu; za višje note se uporablja tudi violinski ali tenorski ključ.

Godalo je najtesneje povezano z zahodno klasično glasbo. Zanj so tako napisana najrazličnejša klasična dela, na primer sonate, suite, koncerti in še mnoga druga, ki so jih pisali znani skladatelji, na primer Vivaldi, Bach, Haydn, Elgar ter drugi.

Ste že slišali za električni violončelo?

Ste vedeli, da obstaja tudi električni violončelo? Zanj je značilno, da lahko odlično poveže klasično in metal glasbo. Tovrstno glasbilo je označeno kot izjemno fleksibilno, saj je zmožno tako narekovanja ritma kot tudi igranje melodije.

Električni violončelo

Električni violončelo je tako po eni strani lahko zelo nežen in tih, po drugi pa izjemno glasen, saj lahko »zažiga« bolj kot električna kitara. Če se torej navdušujete nad violončelom, a vas hkrati mika tudi metal glasba, je ta vrsta violončela kot nalašč ustvarjena za vas. Z igranjem nanj boste odkrili, da daje prav čarobne zvoke, ki so prepleteni med modernejšimi zvrstmi ter klasiko.

Če se zanimate za nakup klasičnega ali električnega violončela, vam svetujemo obisk glasbene trgovine Symphony International d.o.o., ki se nahaja v Britofu pri Kranju. Njihovo ponudbo lahko preverite tudi prek spleta:

Violončelista z množicami oboževalcev

Če vam violončelo pred prihodom slavnega dvojca, 2Cellos, ni pomenil prav veliko, pa sta ravno ta dva akademsko izobražena glasbenika slovenskih in hrvaških korenin povzročila, da imamo danes do tega godala prav poseben odnos.

Se še spomnite, ko sta zaslovela pred malo manj kot desetimi leti z izvedbo uspešnice Michaela Jacksona z naslovom Smooth Criminal? V slabih dveh tednih si je ta posnetek preko Youtuba ogledalo več kot tri milijone gledalcev.

Violončelista na vsakem nastopu kjer koli in kadar koli še vedno pričakajo neizmerno velike množice nujnih oboževalcev. Za to pa je delno kriv tudi violončelo ter v veliki meri seveda znanje in talent mladih ustvarjalcev glasbe.

Preberite tudi ...

Bobnar

Kako postati dober bobnar?

Glasba nas spremlja celo življenje. Nekateri med vami jo samo poslušate in s tem poskrbite za boljše vzdušje in počutje, spet drugi pa jo tudi ustvarjate. Ustvarjanje glasbe največkrat pomeni, da igrate na določen inštrument. To lahko počnete le za svojo dušo […]

Diatonična harmonika

5 zanimivosti o diatonični harmoniki

Diatonična harmonika je v Sloveniji zelo priljubljena in jo po domače imenujemo tudi »frajtonarca«. Zagotovo ste že bili na kakšni zabavi, gasilski veselici ali dogodku, kjer se je igralo slovensko narodno glasbo in ste ugledali omenjeno glasbilo. Posebnost diatonične harmonike tiči v […]