Kdaj na terapijo za pare?

Terapija za pare

Življenje ni pravljica in doživljanje zgolj lepih trenutkov. Življenje s seboj prinaša lepa in manj lepa presenečenja, predvsem pa se moramo zavedati neizpodbitnega dejstva, da je življenje le eno. Morda ne gre vedno vse tako, kot je bilo zamišljeno, a vendarle ni dobro vztrajati in čakati na boljše čase, ne da bi sami za to kaj postorili.

Ko govorimo o partnerskemu odnosu dveh ljudi, ki sta se mlada zaljubila, se poročila in imela otroke, se je potrebno zavedati, da gre tak par tako skozi lepe kot tudi nekatere manj lepe trenutke. Zelo težko je namreč pričakovati, da bi dva doletela takšna sreča, da bi bila skozi celo skupno življenje le srečno zaljubljena.

Kdaj zazvoni alarm?

Kvaliteten medosebni odnos je ključ do srečne družine in sreče v življenju. Kvaliteta takšnega odnosa pa se nikakor ne meri zgolj skozi delitev stroškov in skrbi za otroka, pač pa tudi skozi trenutke, ki jih partnerja namenita drug drugemu.

Če pri katerem od njiju pride do občutka zapostavljenosti, nezadovoljstva nad trenutnim stanjem, se to hitro pokaže skozi nivo komunikacije in vsakodnevna dejanja. Vse pogostejši prepiri, odtujevanje, morda zatekanje k alkoholu, popolna sprememba vzorcev obnašanja in pomanjkljiva spolnost so vsekakor znaki za alarm.

Kako prepoznati težave?

Čeprav smo v prejšnjem odlomku našteli nekaj najbolj očitnih znakov, da v partnerskem odnosu nekaj škriplje, pa so lahko ti znaki, vsaj na začetku, precej težje opazni. Vse to se lahko pokaže skozi drobne pozornosti, ki jih nenadoma ni več, krajše pogovore in v pomanjkanju energije zanje.

Težave v partnerskem odnosu
Ko se v partnerskem odnosu pojavijo težave, je treba ukrepati.

Veliko parov denimo vztraja na isti točki, čeprav se zavedajo, da stvari ne gredo več v začrtani stari smeri. Vse prepogosto eden od drugega zahteva sprejemanje kompromisov, čeprav sam ne želi pristati na nobenega z druge strani. Mnenje partnerja mu vse manj pomeni, služba je izgovor za njegovo slabo voljo in odsotne misli.

Partnerja sta si v pomoč v dobrem in slabem

Seveda pride tudi do nekoliko težjih trenutkov, ki pa jih dva v lepem partnerskem odnosu vedno premostita z ramo ob rami. Tam sta eden za drugega, v oporo in dostopna vse dni v letu, podnevi ali ponoči. Ko je v partnerski zvezi začutiti popuščanje vseh naštetih kvalitet in se pojavijo prve negativne misli, ki nikakor nočejo zbledeti, je čas za terapijo za pare.

Strokovno usposobljeni terapevti so tam zato, da pomagajo takšnemu paru znova najti medsebojno zaupanje in spoštovanje, ki sta ga imela pred kriznimi trenutki. Pomaga jima razumeti, zakaj pride do razhajanj in da to ni nič kaj nenavadnega. Zelo naravno in tudi pričakovano do neke mere.

Kako lahko pomaga terapevt?

Terapevt za pare v težavah bo takšnima partnerjema znal pomagati do večjega medsebojnega zaupanja, vzpostavitve prijateljstva, kot sta ga imela nekoč, in jima pomagal povečati kvaliteto skupnega življenja. Tak terapevt ni tam zato, da zgolj enemu od obeh prikimava in drugega kara, pač pa je do obeh enako objektiven.

Terapevt za pare
V primeru težav se je smiselno obrniti na terapevta za pare.

Ne glede na to, na kateri točki sta morda zašla, bo znal prepoznati vzorec in najti trenutek, kjer se je v njuni vezi zataknilo. Ogromno parov, ki se sreča s terapijo za pare, kasneje odkrito priznava, da brez te pomoči verjetno že zdavnaj ne bi več živela skupnega življenja, skupaj vzgajala otroka in se veselila novih izzivov.

Pri takšnih parih nemalokrat pride do izrazitega povečanja kvalitete sobivanja, prebudijo se davno potlačeni romantični trenutki in ljubezenske misli, hkrati pa se izboljša tudi intimno življenje, od katerega je močno odvisna kvaliteta partnerskega odnosa.

Nobene potrebe ni, da ob prvih znakih krize v razmerju nekdo potegne zasilno zavoro, izstopi z vlaka skupnega življenja in se poda na svojo pot. Potrebno se je le soočiti z realnimi izzivi, si pošteno pogledati v oči in poiskati tiste lepe trenutke, ki so dva povezali v celoto, jih obuditi in rešiti razmerje še v pravem trenutku.

Preberite tudi ...

Osebna rast

Kako pospešiti osebno rast?

Med iskanjem lastnega navdiha ali rešitve, kako pospešiti osebno rast, je v strokovni literaturi in na spletu moč najti mnogo koristnega, izjemne resnice in nekatera splošna dejstva. Izluščili smo nekaj preprostih dejstev, ki delujejo za vsakogar. Izpolnjujmo sami sebe Ljudje radi sledimo […]

Zakaj je samozavest pomembna?

Zakaj je samozavest tako pomembna?

V življenju si želimo biti srečni, zdravi in uspešni. Najti pravega partnerja, ustvariti z njim dom in družino, morda postati poslovnež. Za vse našteto pa je zagotovo potrebna tudi zdrava mera samozavesti. Ne gre zgolj za to, da vedno na glas govorimo, […]