Zakaj je samozavest tako pomembna?

Zakaj je samozavest pomembna?

V življenju si želimo biti srečni, zdravi in uspešni. Najti pravega partnerja, ustvariti z njim dom in družino, morda postati poslovnež. Za vse našteto pa je zagotovo potrebna tudi zdrava mera samozavesti. Ne gre zgolj za to, da vedno na glas govorimo, da imamo prav, pač pa za to, da verjamemo vase in v tisto, kar počnemo.

Brez prave samozavesti na okolico delujemo negativno, ne ustvarjamo zaupanja in mnogo težje komuniciramo ter spoznavamo ljudi. Nesamozavestne osebe so pogosto osamljene, saj ne verjamejo, da so sploh komu všeč, v posel pa ne upajo, ker še same ne verjamejo v svoje ideje in sposobnosti.

Socializacija

Samozavest je pomembna že v otroštvu, ko prihaja do prvih kontaktov s sovrstniki. Otrok, ki trpi za pomanjkanjem samozavesti, precej težje spoznava in pridobiva prijatelje, kar ga namesto v krog igre potiska nekam na rob in v občutek nezaželenosti.

S pomanjkanjem samozavesti se precejkrat ubadajo odraščajoči najstniki, ki se počutijo nesrečne v svojih telesih. Morda si niso všeč, ko se pogledajo v ogledalo, se zdijo sami sebi predebeli in podobno. Vse to povzroča slabšo socializacijo, ki pa je ključ do vključevanja v vse življenjske procese.

Partnerski odnosi

Še ena točka, kjer samozavest izrazito pokaže svojo moč, je iskanje partnerja. Naj gre zgolj za mladostniške flirte, avanture ali pa tisto resnejšo zvezo, je prav samozavest tista, ki odloča o tem, kako hitro bomo našli partnerja in komu se bomo sploh zdeli zanimivi.

Samozavest v odnosu
Samozavest je pomembna tudi ob iskanju primernega partnerja.

Znano je, da so samozavestni ljudje mnogo bolj oblegani s strani nasprotnega spola. In zanimivo pri tem je nekaj, kar še posebej bode v oči. Oseba, ki ima dovolj samozavesti, lahko osvoji srce nekoga, pa čeprav morda po videzu ni ravno popolna izbira. Tudi kasneje pa takšne osebe lažje vzdržujejo kvaliteten partnerski odnos in enako vplivajo na svoje potomce.

Samozavest v poslovnem svetu

Najbolj uspešni poslovneži so vedno označeni za karizmatične in samozavestne vodje, ki se ne ustrašijo nobene prepreke ali nevarnosti. Takšne osebe privlačijo poslovne partnerje in kupce kot magnet. Kar pomislite, od koga bi raje kupili nek izdelek.

Od osebe, ki ta izdelek jasno in glasno predstavi kot najboljšo rešitev za vas in pokaže, da mu popolnoma zaupa? Ali od nekoga, ki tiho ponuja, kar ima, in upa, da boste v nakup prepričali samega sebe? Dejstvo je, da je samozavest v poslu nujna, če si človek želi uspeti.

Boljši medsebojni odnosi

Samozavestni ljudje so izjemno privlačni. Tako za nasprotni spol kot tudi za družbo na sploh. Prijatelji, znanci in tudi neznanci mnogo raje pristopijo in spregovorijo kakšno besedo z nekom, ki izžareva samozavest ter je v pogovoru nasmejan in dobre volje.

Takšni ljudje dokazano spoznajo več novih oseb v svojem življenju kot tisti, ki se borijo s pomanjkanjem samozavesti. Osebi, ki ne verjame niti sama sebi, težko verjamemo potem mi. Prav zato je ključnega pomena, da se v primeru pomanjkanja samozavesti lotimo njene nadgradnje.

Samozavest ni enako aroganca

Potrebno pa je poudariti še nekaj. Samozavest ima svoje meje. Tako kot je lahko nekdo premalo samozavesten, je lahko kaj hitro tudi preveč. Temu rečemo aroganca, ki pa na okolico vpliva vse prej kot pozitivno. Pretirano samozavestnih arogantnežev ne mara nihče. Aroganten je človek, ki vedno trdi, da ima prav, čeprav mu je bilo dokazano nasprotno. V njegovih očeh drugi niso vredni nič, saj jim niso do kolen.

K sreči si je ob pomanjkanju samozavesti mogoče pomagati na različne načine. Z branjem knjig o tej temi, z obiskom delavnic, ki se ukvarjajo z dvigom samozavesti, ali pa z nekoliko bolj osebnim pristopom, kjer se o dvigu samozavesti iz oči v oči pogovorimo s trenerjem tovrstnih veščin.

Naj nas pomanjkanje samozavesti ne ustavi pred doseganjem začrtanih ciljev!

Preberite tudi ...

Terapija za pare

Kdaj na terapijo za pare?

Življenje ni pravljica in doživljanje zgolj lepih trenutkov. Življenje s seboj prinaša lepa in manj lepa presenečenja, predvsem pa se moramo zavedati neizpodbitnega dejstva, da je življenje le eno. Morda ne gre vedno vse tako, kot je bilo zamišljeno, a vendarle ni […]

Izboljšanje samopodobe

10 nasvetov za izboljšanje samopodobe

Samopodoba je v današnjem življenju izjemnega pomena. Žal se pogosto zgodi, da je nimamo izoblikovane do te mere, da bi bili lahko uspešni na vseh področjih življenja. Dobra samopodoba še kako zelo vpliva na kakovost življenja, slednje je odvisno tako od našega […]