Kako pospešiti osebno rast?

Osebna rast

Med iskanjem lastnega navdiha ali rešitve, kako pospešiti osebno rast, je v strokovni literaturi in na spletu moč najti mnogo koristnega, izjemne resnice in nekatera splošna dejstva. Izluščili smo nekaj preprostih dejstev, ki delujejo za vsakogar.

Izpolnjujmo sami sebe

Ljudje radi sledimo in posnemamo vzorce, predvsem vzorce uspešnih ljudi. Toda nekaj lekcij se lahko naučimo tudi iz neuspešnih zgodb. Pa tako radi sledimo zgledom. Ne skušajmo biti kot drugi. Bodimo sami sebi največji zgled.

Prav je, da plujemo svojo pot, počnemo to, kar nas veseli in izpopolnjuje. Imejmo svoje sanje, edinstvene vizije in dogoročne cilje. Ne dovolite, da vas kdorkoli ali karkoli ustavi na tej poti. Popolnost ne obstaja, zato ji prenehajte brezglavo slediti. Uspeh bo tako spontano postal vaš sledilec.

Včasih se ustrašimo celo vsakdanjih stvari, najraje se prepustimu rutini, vsak odmik od znanega nam predstavlja (pre)velik izziv. Cona komforta je prijetno in varno zatočišče. Prav je, da se priučimo samozavesti in navadimo zmagovalnega občutka, da zmoremo vse. Sčasoma postane nezavedno to tudi resničnost.

Ujeti smo v iskanje življenjske sreče, pozabljamo pa na vsakodnevne drobne trenutke, ki prinašajo notranje zadovoljstvo: nasmeh, prijazna beseda, lepa gesta.

Živimo strastno in energično

Če nismo vešči komuniciranja z ljudmi, če smo celo nekoliko introvertirane sorte, je čas, da se začnemo odpirati, družiti. Sprijaznimo se z dejstvom, da, ker v življenju spoznamo in srečamo (pre)več ljudi, ne moremo biti všeč vsem. Imamo različne osebnosti, kar pomeni, da je nemogoče, da bi se z vsemi ujeli. Bolje je, da smo obdani z majhnim krogom pravih prijateljev kot z velikim številom »medmrežnih« prijateljev, ki jih niti ne poznamo.

Bodimo radovedni. Sprašujmo. Izobražujmo se, širimo obzorja. Poslušajmo z očmi, glejmo s srcem. Če se bojimo neuspeha, ne bomo nikoli dosegli cilja. Napake so vir dragocenih lekcij – o njih moramo razmišljati kot o (nujnem) delu zgodbe o uspehu. Vsem uspešnim ljudem je spodletelo večkrat, uspeli so enkrat. Ves čas pa so tudi osebnostno rasli.

Razvijmo lasten načrt za zdravje

Imejmo se preprosto radi. Poskrbimo zase, za svoje zdravje. Navadimo se fokusirati na trenutno dejavnost, ne za vsako ceno uveljavljati multiopravilnosti. Ko delamo, se posvetimo nalogi in jo izpeljimo do konca in v časovnih limitah, ki so nam dane. Bodimo točni, natančni. Zavedajmo se, da je čas dragocenejši od denarja. Imamo zgolj eno življenje, zato poskrbimo za to, da bomo iz njega iztisnili največ.

Osredotočimo se na resnično pomembne stvari v življenju. Nova elektronska naprava, kos oblačila ali kakšna druga dobrina nam namreč prinese le kratkotarjen občutek zadovoljstva. Stvari, ki jih ne moremo kupiti, so tiste, ki nam prinašajo pravo srečo.

Investirajmo v odnose, ne v materialne dobrine. Ustvarjanje denarja je nujno, a to nikamor ne vodi, če dneve preživljamo v opravljanju dela, ki nas dela nesrečne. Ne dopustimo, da bi denar stal naproti temu, da bi živeli sanjsko življenje. Živimo ga na način, ki nas osrečuje.

Recimo DA življenju

Še enkrat poudarjamo, da imamo samo eno življenje in nobenih asov v rokavu – zato bodimo najboljša različica samih sebe. Investirjamo vase: duhovno, telesno in srčno.

Živimo zdaj! Danes je edino, kar je pomembno. Začnimo živeti v sedanjosti, saj bomo veliko izgubili, če bomo podoživljali preteklost ali jo celo obžalovali v celi seriji dogodkov. Jutri nam prinaša nove izzive, priložnosti. Živeti moramo svoje sanje, ne strahove.

Ni potrebno biti odličen, da bi začel. A da bi bil odličen, moraš začeti. Življenje ne pozna meja, razen tistih, ki si jih postaviš sam.

Preberite tudi ...

Izboljšanje samopodobe

10 nasvetov za izboljšanje samopodobe

Samopodoba je v današnjem življenju izjemnega pomena. Žal se pogosto zgodi, da je nimamo izoblikovane do te mere, da bi bili lahko uspešni na vseh področjih življenja. Dobra samopodoba še kako zelo vpliva na kakovost življenja, slednje je odvisno tako od našega […]

Zakaj je samozavest pomembna?

Zakaj je samozavest tako pomembna?

V življenju si želimo biti srečni, zdravi in uspešni. Najti pravega partnerja, ustvariti z njim dom in družino, morda postati poslovnež. Za vse našteto pa je zagotovo potrebna tudi zdrava mera samozavesti. Ne gre zgolj za to, da vedno na glas govorimo, […]