Kaj so akne?

Akne

Akne so kožna sprememba, ki se obravnava kot zdravstvena težava. Za razliko od navadnih mozoljev so akne namreč huda oblika mozoljavosti, kjer ne pride zgolj do zamašitve kožnih izvodil zaradi sebuma, temveč ta povzroči tudi vnetje tkiva v okolici. Gre za vnetje z gnojenjem, ki je obsežnejše, boleče in lahko na koži pusti posledice za vedno.

Pri najstnikih se največkrat pojavlja zgolj mozoljavost, aknavost je redkejša.

Akne so neprijetne, saj ob svojem pojavu bistveno vplivajo na naš videz. Ognojki na koži in v njeni notranjosti delujejo odbijajoče, zato niso zgolj fizična težava, temveč imajo tudi psihične učinke. Zmanjšujejo našo samozavest, vplivajo na našo samopodobo, nam otežujejo komunikacijo in odnose z drugimi. Prav zato je pomembno, da na akne ne gledamo kot zgolj na najstniško tegobo (pravzaprav se pojavljajo tudi pri odraslih), temveč k njim pristopimo s pravočasno nego in zdravljenjem.

Vrste aken

Akne so zgolj drug izraz za mozoljavost, torej poznamo nevnetne akne (bele in črne ogrce), poleg njih pa še klasične mozolje (blaga oblika aken) ter hude akne. Vnetja, značilna za akne, nastanejo s tem, ko mešiček ni zgolj zapolnjen s sebumom (maščobo) in zamašen, temveč pride zaradi tega do preboja stene mešička. Takrat se pojavi vnetje in na delo stopijo bele krvničke, ki se z njim spopadejo. To pomeni, da pride do gnojenja, ki se prične v notranjosti kože. Če ostane vnetje pod površino, govorimo o razvoju podkožnega mozolja, ki je običajno precej boleč, večinoma pa vnetje prodre na površje in pokaže se bel mozolj, pri katerem lahko gnoj očistimo. Hujše akne se imenujejo ciste in nodule, pri teh pa se okužba že pošteno razširi v sosednje tkivo in vnetje je še hujše, saj imajo bele krvničke še več dela z bojem proti bakterijam.

Aknavost
Hujša oblika aknavosti lahko na koži pusti trajne posledice.

Akne, ki jih štejemo med resne bolezni, so redke, vendar pa se lahko nekatere pojavijo kadar koli, ne pa nujno v najstniški dobi. Zanje so značilne bolečine, razjede in brazgotine. Nujno je torej obiskati zdravnika, ki bo predpisal primerno zdravljenje s sredstvi proti aknam ali tudi z antibiotiki.

Odpravljanje in preprečevanje aken

Nastanek mozoljaAkne in mozolji zahtevajo primerno nego kože, pri kateri je bistveno čiščenje, s katerim odpiramo mešičke, odstranjujemo odvečno maščobo, kožo pa vlažimo in pomirjamo. Pomembno je, da smo pazljivi in ne povzročimo dodatnih okužb, do katerih pride pogosto zaradi stiskanja. Z njim lahko zanesemo v mozolje dodatne bakterije.

Mozolji in akne so načeloma hormonskega izvora, prav tako pa nanje vplivajo okoljski dejavniki, prehrana in stres. Če bi želeli o pravilni negi ter odpravljanju težav z mozolji in aknami izvedeti več, vam priporočamo, da pokukate na spletno stran mozolji.si, kjer boste našli obilo pojasnil in odgovorov.

Preberite tudi ...

Hujšanje

Hujšanje s spremembo življenjskih navad

Prekomerna telesna teža je težava, s katero se spopada veliko število svetovnega prebivalstva. Gre za problem, ki s seboj prinaša ogromno negativnih posledic na zdravje človeka. Precej bolezni se povezuje s prekomerno težo, zato je še kako pomembno, da imamo to ves […]