Iščete učinkovito rešitev za poplavljen objekt?

Poplavljen objekt

Po poplavi in izvedeni sanaciji se lahko v prostorih še vedno zadržuje vlaga, kar predstavlja potencialno tveganje za razvoj plesni in druge težave z vlago. Kljub temeljitemu čiščenju in odstranjevanju poplavne vode lahko vlažnost zraka ostane visoka, še posebej v primeru, ko je bila poplava obsežna ali pa je prišlo do strukturnih poškodb na objektu.

Visoka vlažnost lahko vodi v številne težave, med katerimi je najpogostejša zidna plesen, ki lahko negativno vpliva na zdravje prebivalcev in strukturo zgradbe. V tem primeru je seveda nujno sprejeti ustrezne ukrepe za nadzorovanje in zmanjšanje vlažnosti ter preprečiti morebitne težave v prihodnosti. In kako se lotiti ukrepov?

Prepoznavanje vzrokov za težave z vlago

Težave z vlago v prostoru se lahko, poleg poplave, pojavijo zaradi več dejavnikov, kot so slaba izolacija sten, počena cev za vodo ali pomanjkljivo prezračevanje. Pomembno je natančno prepoznati vir vlage, saj se lahko le tako uspešno lotimo reševanja problema.

Zidna plesen
Nastanek zidne plesni zaradi visoke vlažnosti v stanovanju.

Priporočljivo je izvesti temeljito pregledovanje prostorov ter po potrebi poiskati pomoč strokovnjakov, ki identificirajo in odpravijo vzrok težav z vlago. Poleg tega je treba upoštevati tudi zunanje vplive, kot so padavine, visoka podtalnica ali nepravilna drenaža okoli stavbe, saj lahko ti dejavniki prav tako povzročajo vlažnost v prostoru, še posebej v primeru, ko je bil ta poplavljen.

Učinkovito prezračevanje prostorov

Eden izmed ključnih načinov za obvladovanje vlažnosti zraka v prostoru je učinkovito prezračevanje. Redno prezračevanje s svežim zrakom omogoča odvajanje vlage, ki se nabira v prostoru, ter preprečuje kondenzacijo vlage na stenah in stropu. Priporočljivo je, da vsaj nekajkrat na dan temeljito prezračimo vse prostore v stanovanju ali hiši, še posebej pa je to pomembno v prostoru, ki je bil poplavljen.

Poleg naravnega prezračevanja lahko za boljši nadzor nad vlažnostjo zraka v prostoru uporabimo tudi prezračevalne sisteme, ki omogočajo stalno kroženje zraka. Ti sistemi lahko vključujejo mehanske prezračevalne naprave s toplotnim rekuperatorjem, ki hkrati zmanjšujejo izgubo toplote.

Uporaba razvlažilca zraka kot učinkovita rešitev

Razvlažilec zraka je učinkovita naprava za odpravo težav z vlago v prostoru, posebej kadar je govora o poplavi in vse druge metode enostavno niso dovolj. Deluje tako, da zrak iz prostora posesa skozi filter v sistem, kjer se odstrani odvečna vlaga, nato pa suh zrak vrača nazaj v prostor. Sistematična uporaba razvlažilcev zraka lahko zmanjša vlažnost v prostoru in prepreči nastanek plesni ter neprijetnega vonja.

Pri izbiri razvlažilca zraka je pomembno upoštevati velikost prostora in stopnjo vlažnosti. Na trgu so na voljo različni modeli razvlažilcev z različnimi zmogljivostmi, zato je treba izbrati takšnega, ki je primeren za specifične potrebe in velikost prostora. Vas zanima razvlažilec zraka – najem in cena? V podjetju Frisema d.o.o. imajo na voljo kakovostne razvlažilce zraka, ki so sposobni odstraniti kar do 55 litrov vlage iz prostora na dan.

Redno vzdrževanje in nadzor nad vlažnostjo zraka

Pomemben del boja proti težavam z vlago je redno vzdrževanje oziroma nadzor nad vlažnostjo zraka v prostoru. To vključuje redno čiščenje in prezračevanje prostorov, odpravljanje puščanj vodovodnih napeljav ter pravočasno odpravljanje morebitnih težav, povezanih z vlago.

S sistematičnim nadzorom in vzdrževanjem lahko preprečimo nabiranje vlage v prostoru ter s tem tudi razvoj plesni in drugih težav, ki izhajajo iz prekomerne vlažnosti zraka.

Preberite tudi ...

Ležanje v postelji

Tudi vi ne bi zapustili postelje?

Marsikdo se pohvali, da mu na dan zadošča nekaj uric spanja, drugi pa imajo z jutranjim vstajanjem veliko težav, saj se jim zdi, da je manj kot osem ur v postelji odločno premalo. Ste tudi vi med tistimi, ki zjutraj kar ne […]

Cena lesene hiše

Kje se gibljejo cene lesenih hiš?

V zadnjem času je gradnja iz lesa močno pridobila na popularnosti, a ne gre zgolj za umetno ustvarjen pridih nečesa, kar je ta hip pač moderno. Lesena gradnja je odlična izbira zaradi različnih razlogov, ki človeku omogočajo bolj zdravo in kvalitetno bivanje. […]