Laserski razrez kovin – vse, kar morate vedeti

S pojavom laserja takšne moči, da je bilo z njim možno rezati različne materiale, se je svet industrije močno spremenil. Še posebej očitno je bilo to v kovinsko predelovalni industriji, saj je laserski razrez kovin na trg prinesel precej hitrejši in natančnejši razrez.

V trenutku je bilo moč povečati naročila in proizvodnjo, stroški pa so se na ta račun pocenili. In seveda je nastalo tudi kar nekaj prostora za oblikovanje končne cene. Prav tako pa je s pomočjo laserja danes mogoče zamenjati tudi katero izmed obdelovalnih orodij, saj se odrezani pločevini z laserjem posname tudi robove.

Več načinov laserskega razreza kovin

Kovine lahko z laserjem razrežemo po zaslugi ozko koncentriranega snopa svetlobe, ki v svoji končni točki dosega tako visoko temperaturo, da z njeno pomočjo lahko razreže tudi različne kovine. Tehnologija, ki stoji za tem, je precej zapletena, je pa lahko tudi različna.

Tako na primer poznamo laserski razrez kovin s fiber tehnologijo. Pri fiber tehnologiji gre dejansko za nadgradnjo običajnega laserja in nam omogoča še večjo natančnost in hitrost samega postopka. Ker hitreje navadno pomeni tudi ceneje (zaradi prihranka pri vloženi energiji), dodajmo, da je prihranek energije s postopkom fiber vse do 80 %.

Ni za vse materiale primeren isti laser

Ko govorimo o različnih materialih, ne mislimo kovine, les in druge različne materiale, pač pa ostajamo pri kovinah. Kot vemo, se tudi te med seboj lahko močno razlikujejo in po tej poti zahtevajo povsem drugačne pristope za obdelavo. Potem pa so tu še različne vrste in oblike kovin, kot so pločevina, cevi in podobno. Za laserski razrez cevi je tako najbolj primeren 3D laserski razrez, katerega posebnost je razrez materialov, kot so aluminij, jeklo in nerjavne pločevine.

Prej smo omenili, da lahko z laserjem posnemamo tudi robove, zato na tem mestu dodajmo, da v sam vrh 3D laserskega razreza spada stroj Lasertube LT8, ki poleg posnemanja robov omogoča še rezkanje, nadomesti pa lahko celo tračno žago.

Prednosti laserskega razreza kovin

Obdelovanje kovin z laserjem je postalo zelo priljubljeno zaradi vseh prednosti, ki jih ta postopek razreza in obdelave prinaša. Vsekakor lahko na tem mestu še enkrat omenimo precej večjo natančnost pri razrezu. Prav tako ne moremo mimo enormnih prihrankov pri vloženi električni energiji, kar na koncu pozitivno vpliva tudi na okolje.

In ne le zaradi manjše porabe energije, za okolje je pomembna tudi natančnejša obdelava, ki s seboj za posledico prinaša manj odpada, ki sicer močno bremeni naše okolje. Laser se odlično izkaže tudi tam, kjer so potrebe po velikoserijski proizvodnji, saj s svojo hitrostjo in natančnostjo močno pospeši celoten postopek izdelave končnega izdelka. Praktično nepogrešljiv je tako v avtomobilski industriji.

Dejstvo je, da z laserskim razrezom kovin močno zmanjšamo možnosti za napake in poškodbe materiala, hkrati pa gre tudi za izjemno prilagodljiv del postopka, kar mu omogoča sodobna računalniška tehnologija.

Preberite tudi ...

Med nas je prispela hitra pošta

Včasih se nam zdi, kot da se svet vrti vsak dan hitreje. V resnici se svet vrti enako hitro, mi pa smo si nakopali vse več opravkov. V želji, da bi storili vse mogoče v enem samem dnevu, nam hitro prične primanjkovati […]

Obdelava kovin s podjetjem Kovinc d.o.o.

Obdelava kovin s podjetjem Kovinc d.o.o.

Ko se podajamo v svet obdelave kovin z željo po naročilu izdelka, ki bo zadovoljil naše potrebe po kvaliteti in ceni, moramo upoštevati več dejavnikov. Vsekakor so to reference, ki pričajo, s kakšnimi izzivi se je določeno podjetje doslej uspešno že spopadlo. […]