6 napak pri nakupu smučarskih čevljev

Napake pri nakupu smučarskih čevljev

Za nekatere je nakup smučarskih čevljev pravi ritual, za druge pa eno od tistih opravil, ki se mu skušajo čim dlje izogibati. Celotno situacijo dodatno zaplete še izjemno pestra ponudba, zato pogosto ne vemo, kaj izbrati. Hitro se lahko pripeti tudi kakšna napaka. Spoznajte šest najpogostejših.

1. Za smučarske čevlje niste pripravljeni odšteti dovolj denarja

Nakup smučarskih čevljev je enostaven, če veste, kateri model in blagovno znamko izbrati. Prav tako pa ste lahko prepričani v kakovostne smučarske čevlje, če ste zanje pripravljeni odšteti nekoliko več denarja.

Smučarski čevlji Tecnica Mach Sport 100 High Volume
Smučarski čevlji za rekreativne smučarje: Tecnica Mach Sport 100 High Volume (Extreme Vital)

Vse pogosteje pa se smučarji odločajo za individualno prilagajanje smučarskih čevljev, pri katerem vam prilagodijo dolžino, širino, notranji čevelj, stranski naklon in še mnogo drugega. Na ta način je večja verjetnost, da boste dobili smučarski čevelje, ki se popolnoma zlijejo z obliko vaših nog.

2. Nakup prevelikih smučarskih čevljev

Najpogostejša napaka številnih smučarjev je, da kupijo za številko ali dve prevelike smučarske čevlje. Preveliki, preširoki in preveč ohlapni smučarski čevlji bistveno zmanjšajo kontrolo smučanja ne glede na to, ali ste v smučanju začetnik ali že izkušen smučar. Preveliki smučarski čevlji lahko povzročijo otiščance, smučarski prst ali hladne noge, to pa lahko pripelje do nepotrebnih poškodb in izgubo navdušenja za smučanje.

3. Nakup smučarskih čevljev napačne širine

Enako pomembna kot dolžina smučarskih čevljev je tudi njihova širina. Gre za širino v najširši točki, ki je na sprednjem delu smučarskih čevljev. V splošnem velja, da so visoko zmogljivi in tekmovalni smučarski čevlji ožji, medtem ko so za začetnike in povprečne smučarje na voljo širši modeli. Ker pa se stopala med seboj zelo razlikujejo, številne blagovne znamke danes ponujajo smučarske čevlje različnih širin, zato je večja verjetnost, da boste našli takšne, ki se ujemajo s širino vaših stopal.

4. Nakup napačnih smučarskih čevljev glede na sposobnosti

V preteklosti se je pogosto dogajalo, da so smučarji z ozkimi nogami končali v mehkih in prevelikih čevljih ali pa v trdih in ozkih tekmovalnih smučarskih čevljih. Pri njihovi izbiri smučarsko znanje in sposobnosti niso imeli prav pomembne vloge.

Smučarski čevlji Fischer RC4 The CURV 120
Smučarski čevlji za izkušene smučarje: Fischer RC4 The CURV 120 (Extreme Vital)

Danes je situacija popolnoma drugačna, saj nam proizvajalci ponujajo smučarske čevlje različnih trdot, ki vpliva na njihovo fleksibilnost. Pri tem je potrebno vedeti, da se indeksi trdote razlikujejo med posameznimi proizvajalci, zato jih je potrebno pred izbiro temeljito preveriti. V splošnem velja, da so trši smučarski čevlji tudi močnejši, zato naj o njih razmišljajo težji, močnejši in izkušenejši smučarji.

5. Prevelik poudarek na izgledu smučarskih čevljev

Na voljo so smučarski čevlji različnih slogov, oblik in barvnih kombinacij, zato je enostavno poiskati takšne, ki so vam všeč. Težava pa nastane, če takšni smučarski čevlji ne ustrezajo vašim stopalom, potrebam, sposobnostim ali proračunu. To se najpogosteje zgodi takrat, ko smučarji želijo, da se čevlji popolnoma ujemajo s preostalo smučarsko opremo, pri tem pa pozabijo na ostale bolj pomembne dejavnike, ki odločajo o izbiri pravih smučarskih čevljev.

6. Nakup pancerjev, na katere prisegajo prijatelji

Če vaši prijatelji in znanci prisegajo na najnovejši in najzmogljivejši model smučarskih čevljev, ki je izdelan po zadnjih modnih trendih, to še ne pomeni, da so takšni smučarski čevlji primerni tudi za vas. Če se boste odpravili v specializirane trgovine, boste kmalu ugotovili, da so vam na voljo različne blagovne znamke smučarskih čevljev, pri čemer ima vsaka od njih svoje karakteristike. Zato si vzemite dovolj časa, da preizkusite različne modele različnih blagovnih znamk.

Ženski smučarski čevlji Dalbello DS AX 80 GW
Ženski smučarski čevlji Dalbello DS AX 80 GW (Extreme Vital)

Nakupovanje smučarskih čevljev zagotovo ni preprosto, a se za brezskrbne užitke na snegu splača vložiti nekoliko več volje in časa v njihovo izbiro. Pri tem upoštevajte predvsem svoje smučarske sposobnosti, obliko stopal in svoje potrebe. Prepričani smo, da boste na ta način izbrali smučarske čevlje, ki vam bodo popolnoma ustrezali.

Preberite tudi ...

Top otroške smuči

Top 4 otroške smuči

Otroška radost na snegu ne pozna meja. V zimskem času je zato nadvse pomembno, da svojim otrokom omogočite, da so čim pogosteje v stiku z naravo in da se udeležujejo različnih zimskih aktivnosti. Smučanje tudi pri otrocih zagotovo sodi med najbolj priljubljene. […]