Kako se pripraviti za turno smučanje?

Turna smuka

Turno smučanje je ena tistih zvrsti rekreacije, ki navadno privlači ljubitelje narave, svobode in adrenalina. Seveda tudi smučanja samega, a v prvi vrsti gre za pristen stik z naravo, za doživetje, ki telo napolni z adrenalinom in poskrbi, da vse ostalo za nekaj časa postane povsem nepomembno.

Je pa turno smučanje tudi šport, pri katerem je potrebnega kar nekaj znanja, posebne opreme in predvsem odgovornosti. Ta vrsta smučanja poteka na neurejenih lokacijah, kar je tudi smisel same turne smuke. Obvladovati smuči v celem snegu, takšnem, kot je bil dan od matere narave.

Turne smuči so drugačne od alpskih

Za turne smuči je znano, da je njihova površina oziroma ploskev nekoliko širša od alpskih. Namen tega je boljša plovnost v rahlem snegu, saj bi se ožje smuči precej hitreje ugreznile v globok sneg. Prav tako pa morajo biti na smučeh nameščene posebne vezi.

Turne smuči K2 Wayback 96
Turne smuči K2 Wayback 96 s K2 kožami (Extreme Vital)

Te turnemu smučarju omogočajo lažje vzpenjanje na vrh hriba, s katerega se namerava kasneje spustiti. Značilnost turnega smučanja je namreč, da na te vrhove ne vodijo žičnice ali vlečnice, pač pa se mora turni smučar na vrh povzpeti sam. Zato je treba na smuči namestiti tudi posebne kože, ki preprečujejo drsenje in s tem olajšajo vzpon.

Kako se obleči za turno smučanje?

Tako kot to velja za preostale smučarje, je tudi pri turni smuki najbolje upoštevati način oblačenja po slojih. Če kaj, potem je še toliko bolj pomembno, da oblačila turnega smučarja na telesu ne zadržujejo znoja, kajti vzponi vsekakor poskrbijo za konkretno ogrevanje telesa. Tega pri alpskem smučanju ne poznamo, saj nas na vrh smučišča pripelje vlečnica.

Smučarske bunde Picture
Smučarske bunde Picture: Styler, Object (2x) in Naikoon (Extreme Vital)

Ker gre lahko za daljše vzpone na odprta pobočja, kjer je lahko precej vetrovno in mraz, je potrebno misliti tudi na to. Nič nenavadnega ni, da turni smučar na vrh pride oblečen nekoliko drugače, kot pa je oblečen kasneje po samem spustu. Zelo dobrodošla je rezervna majica, ki bo na vrhu nadomestila preznojeno.

Turno smučanje in varnost

Kot smo že omenili, se turna smuka navadno odvija izven urejenih smučarskih prog. Tam ni zaščitnih ograd, ne označb in ne hitre pomoči. Na turnem smučanju je naloga vsakega smučarja, da poskrbi za svojo varnost. In če pri običajni smuki to pomeni smučarsko čelado in pozornost pri smučanju, je pri turni smuki še precej več kot to.

Lavinski set Black Diamond Recon BT
Lavinski set Black Diamond Recon BT (Extreme Vital)

V gorah, kjer smučar »reže« neokrnjen sneg, obstaja tudi veliko večja možnost plazov. Tu so še morebitne skalne pasti in nerodni padci ter zahtevnejši pogoji za smučanje. V ta namen mora imeti turni smučar vedno pri sebi lavinski nahrbtnik (lopata, žolna, sonda), prvo pomoč, rezervne rokavice, mobilni telefon, vodo in nekaj za pod zob.

Tudi ustrezno znanje je obvezna oprema

Če se alpskega smučanja učimo na urejenih smučiščih, navadno pod vodstvom smučarskega učitelja, pa je pri turni smuki potrebno že imeti neko solidno podlago smučarskega znanja. Svetujemo vam, da preizkusite nekaj zavojev in obratov na primerni snežni površini, še preden se podate na prvo turno smuko.

Eden boljših nasvetov glede nabiranja znanja bi bil tudi udeležba na kateri izmed tematsko ustreznih delavnic. Na takšnih delavnicah boste priča nasvetom izkušenih strokovnjakov, turnih smučarjev in reševalcev, ki vedo, od kod na smučarje preži nevarnost, kako se jim izogniti in kako ravnati v primeru, če to ne uspe.

Turna smuka in telesna pripravljenost

Če smo prej dejali, da v obvezno opremo turnega smučarja spada ustrezno znanje, pa k temu dodajmo še ustrezno fizično pripravljenost. Če se dobro znajdete na urejenem smučišču, to še nikakor ne pomeni, da vam bo šlo dobro tudi pri turni smuki. Zavedati se je treba, da se mora turni smučar najprej povzpeti na sam start, za kar potroši ogromno moči in energije.

Prav ta minus moči pa se nato še kako pozna pri zahtevnem spustu, ko je potrebno smuči voditi po globokem snegu in se ves čas prilagajati situaciji na terenu. Adrenalin, ki se pri tem sproža, je velikokrat razlog za to, da smučar preceni svoje sposobnosti, zato je potrebno biti skrajno previden in se na tak podvig odpraviti zgolj v dobri psiho-fizični kondiciji.

Preberite tudi ...

Ženske torbice

Ženske torbice vseh barv in oblik

Vas zanima, kje je mogoče po ugodni ceni priti do torbice, ki je kljub temu kakovostna, modne barve in zanimive oblike? Najboljša možnost so vsekakor spletne prodajalne, kjer so cene precej nižje kot v fizičnih trgovinah, saj trgovci tam nimajo dodatnih stroškov […]