Vrhunska zaščita pred vlago: Gefitas PE 3/300

Zaščita pred vlago Gefitas PE 3/300

Hidroizolacija kot neprepustna membrana ščiti objekte pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Pri gradnji hiše je predvsem pomembna hidroizolacija kleti in temeljev, uporablja pa se tudi za strehe. Na voljo je veliko različnih zaščitnih in izolacijskih materialov, izbira pa je odvisna od tega, kaj hočemo zaščititi.

Kako preprečiti prodiranje vlage skozi zidove in po njih? Pri novogradnji je to vsekakor izvedba kakovostne hidroizolacije objekta. Vzroki poškodb, ki se danes večinoma dogajajo na starejše grajenih objektih, pa so večinoma posledica napačnega načina izvedbe gradnje. Te napake povzročajo povečano toplotno prevodnost, plesen, korozijo, kondenzacijo pare na oknih ter mehanske poškodbe ometa in zidu.

Poleg hidroizolacijskih materialov, ki se uporabljajo za zaščito temeljev, zaščito teras, balkonov, fasadnih spojev, ravnih streh vseh vrsti in podobno, je pomembna tudi parotesnost gradbenih elementov. Posebej pri adaptacijah podstrešij in mansardnih površin je pomembna kakovostna in zadostna parotesnost elementov zgradbe. Zlasti v hladnih mesecih, ko para prehaja skozi gradbene materiale na prosto, lahko zastane v posameznih plasteh, kjer se pojavi kot kondenz in pozimi celo zamrzne.

Parne zapore, parne ovire in paroprepustne folije

Tako imenovane parne zapore (npr. Gefitas PE 3/300) preprečujejo prehod vodne pare. Vgrajujejo se predvsem na topli strani konstrukcije, neposredno pod zaključno oblogo. Za razliko od parnih zapor pa se parne ovire vgrajujejo takrat, ko je na zunanji strani objekta izveden zračni kanal, ki omogoča odzračitev pare, ki se pomika preko ostrešnega sistema.

Parna zapora Gefitas PE 3/300
Zapora proti vlagi Gefitas PE 3/300.

Paroprepustna folija, ki jo imenujejo tudi sekundarna kritina, se vgrajuje na hladni strani strehe, da ne ovira prehoda pare navzven v prezračevalni kanal (z drugim imenom tudi sekundarne kritine). Foloja torej ne sme ovirati prehoda vodne pare. Tako ne prihaja do kondenzacije znotraj strešne ali stenske sestave. S takšno vgradnjo izolacijskih materialov zavarujemo celotno strešno konstrukcijo.

Najpomembnejše tehnične lastnosti folij so:

  • stopnja prepuščanja vodne pare,
  • določene mehanske lastnosti,
  • zaščita pred UV-žarki,
  • obstojnost proti staranju.

Mojstri krovci tako pri rekonstrukciji streh ugotavljajo, da starejše strešne folije niso bile UV-odporne in so skozi leta razpadale ter ob odstranitvi kritine najdejo zgolj preperele ostanke.

Parna zapora Gefitas PE 3/300

Gefitas zaključni robni trakPodjetje ALTEKS, trgovina in storitve d.o.o., se ukvarja s prodajo izolacijskih materialov in vseh sistemov, povezanih s tem. V Sloveniji zastopajo tudi nemško podjetje Unideck Gefinex, ki proizvaja visoko kakovostne zaščitne in izolacijske materiale. Ko želimo objekt zaščititi samo pred talno vlago, imajo na voljo vrhunsko zaščito – to je zapora proti vlagi Gefitas PE 3/300.

Parna zapora Gefitas PE 3/300 je sestavljena iz polietilenske pene debeline 3mm, na kateto je kaširana PE folija. Ob vzdolžnem robu ima že tovarniško vgrajen samolepilni butilni trak, tako da varjenje ni potrebno. Enostavno odstranimo zaščitno folija ter z nogo ali valjčkom dobro pritisnemo, prečni stiki pa tesnijo zaradi obojestranskega lepilnega traka.

Preberite tudi ...

Ležanje v postelji

Tudi vi ne bi zapustili postelje?

Marsikdo se pohvali, da mu na dan zadošča nekaj uric spanja, drugi pa imajo z jutranjim vstajanjem veliko težav, saj se jim zdi, da je manj kot osem ur v postelji odločno premalo. Ste tudi vi med tistimi, ki zjutraj kar ne […]